U riječkom MMSU-u otvorena izložba "Gdje je ženi mjesto?"

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci u utorak je otvorena izložba "Gdje je ženi mjesto? - Žene u modernoj umjetnosti: izložba iz zbirke MMSU-a".

27.02.2024. - 20:49
 0
U riječkom MMSU-u otvorena izložba "Gdje je ženi mjesto?"
Foto: Foto: Ana Križanec

Predstavljeni su radovi iz zbirki MMSU-a koji prikazuju žene unutar društvenog okvira 20. stoljeća. Izložba obuhvaća djela nastala u razdoblju od Moderne do 1970. godine, a ideja je predstaviti uvid u identitete i uloge žena kao odraz tadašnjeg vremena i njihovog položaja u zajednici.

Izloženi su radovi 60-tak autorica i autora. 

Središnja tema izložbe istražuje kako su tradicionalni narativi i normativi oblikovali prikaze žena unutar različitih klasnih i rodnih odnosa te kako su oni ugrađeni u sadašnju društvenu stvarnost. 

Kako je navela ravnateljica MMSU Branka Benčić ova izložba reaktualizira i pruža mogućnost fragmentarnog novog čitanja fundusa MMSU-a. Istražuje odnose intime i javnog prostora, autoportreta i portreta te pitanje žene kao objekta i subjekta.

Autorica koncepcije izložbe i jedna od kustosica Iva Kelentrić istaknula je da je izložba nastala iznenadno, zahvaljujući ideji ravnateljica da se obilježi Međunarodni dan žena , 8. ožujak. 

U kratkom razdoblju smo se opredijelile za koncept izložbe i tragale za motivima žena u fundusu muzeja, rekla je. U pretraživanju fundusa i odabiru radova razvili su se dodatni zanimljivi aspekti, pa je izložba naslovljena "Gdje je ženi mjesto?", kao pogled na žensko stvaralaštvo i na način kako se žena prikazivala, rekla je Kelentrić. 

Izložba je podijeljena na cjeline poput prikaza majčinstva, žene kao radnice ili žene u različitim životnim razdobljima. 

Uz Kelentrić, kustosica izložbe je Ksenija Orelj.
 
Izložba ostaje otvorena do 17. ožujka.

 (Hina)

   0
   0