Tko su najuspješniji hrvatski glumci ?

Odabrali smo šestero glumaca , čija karijera na filmu i televiziji, poslije Radeta Šerbedžije i Gorana Višnjića, odavno prelazi granice Hrvatske, jer su podjednako traženi u regiji i inozemstvu

19.11.2023. - 11:42
20.11.2023. - 08:57
 0
Tko su najuspješniji hrvatski glumci ?

Među stotinama hrvatskih glumaca koji su popularni, trajno prisutni na malom ili velikom ekranu, traženi za red carpet i medijske kampanje odabrali smo ,abecednim redom, šestero glumaca ,čije karijeru rapidno napreduju, traženi su kod redatelja, casting agenata, te producenata u regiji i inozemstvu. 

LANA BARIĆ

Glumica HNK-a u Zagrebu,rođena u Splitu, koja se u posljednjem desetljeću uspjela nametnuti suptilnim ženskim ulogama antijunakinja i običnih žena,koje kriju neku tajnu, u kratkometražnim i dugometražnim igranim filmovima: Žuti mjesec Zvonimira Jurića, Šuti Lukasa Nole, 6 pola7 Dalije Dozet, Ti mene nosiš Ivone Juka, Trešnje Dubravke Turić...Njezinu prirodnost pred kamerom zapazili su i u filmskim krugovima van domovine. U Srbiji tumači glavnu žensku ulogu u hit krimi seriji Besa, a u Mađarskoj glavnu ulogu u filmu Eden redateljice Agnes Kocsis, dok u Sarajevu snima art film o glumačkom svijetu Glumim,jesam Miroslava Mandića, Odvažila se i na režiju snimivši kratki film Snjeguljica, prema vlastitom scenariju,odigravši i glavni lik. Za scenarij filma Tereza 37 Danila Šerbedžije, priču o udatoj ženi srednjih godina iz Splita čiju učmalu svakodnevicu naruši upoznavanje sa šarmantnim Srbinom iz susjedstva, (u kojem je odigrala glavni lik) nagrađena je Zlatnom arenom. Na festivalu u Sarajevu proglašena je najboljom epizodnom glumicom u seriji Područje bez signala Dalibora Matanića,osvojivši Srce Sarajeva. Uskoro ćemo ovu dvostruku dobitnicu Zlatne arene vidjeti i u romantičnoj filmskoj komediji Lucky Accident Crash američkog redatelja Christophera Peditta, sniman u Crnoj Gori.

GORAN BOGDAN

Zvijezda hrvatskog glumišta hercegovačkog podrijetla koji je zbog učestalih snimanja dao otkaz u ZKM-u ,jedan je od najzaposlenijih glumaca u regiji, preselivši se u Beograd . Za glavnu ulogu oca koji se bori za starateljstvo djece,obzirom na nepouzdanu majku,u srpskom filmu Otac Srđana Golubovića nagrađen je za najboljeg glumca na FEST-u,  festivalima u Dublinu i Chicagu,a bio je nominiran među petero najboljih europskih glumaca od Europske filmske Akademije. Snima glavne uloge u gledanim srpskim ratnim i krimi serijama Vrijeme zla i Močvara ,dok ovdje s Daliborom Matanićem snima serije Područje bez signala i Šutnja. Glavnu mušku ulogu imao je u romantičnoj filmskoj komediji Farraways, njemačke redateljice Vanesse Jopp. Trenutno priprema glavnu rolu u filmu We Didn't Talk Aboat the End s portugalskom redateljicom Eve Gwyneth Morrisey, Posebno se iščekuje premijera britanskog trilera Giantland nagrađivanog redatelja Yousafa Ali Khana ,gdje tumači glavni lik. Sa srpskim veteranom završio je snimanje iščekivanog filma Slobodana Šijana ( autor kultnih naslova Ko to tamo peva i Maratonci trče počasni krug) Budi Bog s nama, u kojem mu je partner Miloš Biković, najtraženiji srpski glumac. Na pulskom festivalu prisutan je u epizodnoj roli filma Pamtim samo sretne dane Nevija Marasovića,s kojim je već imao uspješnu suradnju u trileru Goran.

ZRINKA CVITEŠIĆ

Ova vrsna glumica, koju kamera obožava zvijezda je filmova Konjanik Branka Ivande, Što je muškarac bez brkova Hrvoja Hribara , Na putu Jasmile Žbanić i My Beautiful Country Mihaele Kezele, za koje je nagrađena na festivalima u Puli i Sarajevu. Posljednjih deset godina prisutnija je na britanskom, nego domaćem tržištu. Iza nje su zapažene role: u BBC-ovoj seriji London Spy, seriji Capital, filmu Lost in London Woodya Harrelsona, ženskom omnibus filmu The Love Europe Project, koji potpisuju tri redateljice Laura Bispuri, Aline Fischer i Sofia Georgovassili. Imala je privilegiju biti na setu i dijeliti kadar s brojnim zvijezdama: Ben Wishaw, Charlotte Rampling, Florinda Bolkan, Owen Wilson, Jim Broadbent, Toni Collette, John Leguizamo...Uloga koja je izazvala najviše pozornosti svjetskih medija je prve dame Moldavije, hladne i zle žene, u seriji The Power,dostupna na platformama, za koju dobiva odlične kritike. Dok odmara ovo ljeto, iščitava ponuđene scenarije, koje joj šalje agent, a što se domaćeg tržišta tiče, prihvatila je ulogu u drugom filmu Milana Trenca ( poslije zapaženog debija s Ribanje i ribarsko prigovaranje), koji je u pred-produkciji,s Jankom Popovićem Volarićem kao partnerom.

LEON LUČEV

Glumac koji je prvi puta osvojio publiku debijem u Brešanovoj blockbuster komediji Kako je počeo rat na mom otoku ima već impresivnu filmografiju, a oprobao se i kao redatelj i producent. Među najboljim glavnim filmskim ulogama su : erotska art drama Sami Lukasa Nole, Svjedoci Vinka Brešana, Što je muškarac bez brkova Hrvoja Hribara ( dvostruka uloga don Stipana i generala Ivice), Iza stakla Zrinka Ogreste, Buick Riviera Gorana Rušinovića ( pored Slavka Štimca), Na putu Jasmile Žbanić...Ubrzo je prepoznat kao zgodan i talentiran glumac u regiji,te počinje snimati od Slovenije do Crne Gore.Sa slovenskim redateljem Janezom Burgerom snima film Silent Sonata. S francuskim zvijezdama Jean-Marc Barrom ( Veliko plavetnilo) i Julie Gayet snima film Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem Bojana Vuletića. Prošao je na castingu za ratni spektakl o genocidu u Bosni U zemlji krvi i meda Angeline Jolie,koji je doživio potpuni debakl. Darko Bajić angažira ga za seriju o jugoslavenskoj košarkaškoj ekipi koji se pripremaju za finale u Ljubljani 1970.-e Bićemo prvaci sveta. Bosanski redatelj Alen Drljača daje mu ulogu ratnog veterana koji 15 godina poslije rata u Bosni se nalazi u toplicama na terapiji u filmu Muškarci ne plaču. Za najboljeg glumca proglašen je na Slovenskom filmskom festivalu zbog glavne uloge u filmu Rudar Hanne Slak.Još veći uspjeh imao je s glavnom ulogom vozača  koji tijekom bombardiranja Beograda,prevozi iz Kosova u Beograd misteriozan teret,zbog čega mora snositi posljedice. Lučev dobiva nagradu Srce Sarajeva,a Teret Ognjena Glavonića obilazi desetak svjetskih festivala i pobire nagrade. S debitantskim hrvatskim filmom Murina Antonije Alamat Kusijanović bio je u Cannesu. Odlične kritike dobio je za tv adaptaciju srpskog klasika Bore Stankovića, gledanu seriju Nečista krv. Trenutno se nalazi na setu u Srbiji gdje snima povratnički film Lordana Zafranovića Djeca Kozare,u produkciji Zorana Jankovića,s Mikijem Manojlovićem i Anicom Dobra, kao partnerima.

JANKO POPOVIĆ VOLARIĆ

Jedan od najtraženijih i najmarkantnijih hrvatskih glumaca dugo vremena nije se mogao osloboditi tereta zgodnog glumca iz sapunica i seks simbola, koje je učestalo snimao u mladosti (Obični ljudi, Ponos Ratkajevih, Sve će biti dobro, Najbolje godine, Larin izbor...). Tek kad mu je Dalibor Matanić dodijelio glavnu ulogu zlostavljača u filmu Majka asfalta dobiva odlične kritike i počinju ga respektirati kao karakternog aktera. Najbolje uloge ostvario je u filmovima Nevija Marasovića Vis-a-Vis, Goran ( jedini hrvatski glumac koji je pristao na potpuno obnaživanje, prikazivanje spolovila i homoseksualni snošaj), te Comic sans, za koji za ulogu smotanog marketingaša kojem je privatni život u kaosu, osvaja Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu. U Srbiji snima gledanu seriju Tajkun, te glavnu mušku ulogu u filmskom trileru Jedini izlaz.Na Puli ćemo ga vidjeti u filmovima Sedmo nebo Jasne Nanut i Pamtim samo sretne dane svog omiljenog redatelja Marasovića. Iščekuje se i premijera kratkog igranog filma Martin, kojeg je u Crnoj Gori snimio s mladim crnogorskim redateljem Bojanom Stijovićem. 

SLAVKO SOBIN 

Markantni Splićanin "ružne ljepote"  koji je glumu diplomirao u Los Angelesu,povratkom u domovinu stepenicu po stepenicu, uporno i temeljito, gradi karijeru,tako da njegova filmografija broji 50-ak naslova. Zapaženije role u domaćim produkcijama su : hit serija Ruža vjetrova, film Zvizdan Dalibora Matanića, glavna uloga u krimi seriji Patrola na cesti Zvonimira Jurića, dok mu je najveću popularnost donijela rola Žungula u hit seriji Crno-bijeli svijet Gorana Kulenovića. Paralelno preko agenata gradi karijeru u inozemnim produkcijama i svako iskustvo bilo mu je korisno. U CV-u ima i snimanje s oskarovcem Pawlikowskim u nagrađivanom filmu Hladni rat, a regionalno je bio angažiran u hit seriji Senke nad Balkanom Dragana Bjelogrlića, te Pad Bojana Vuletića. Posljednjih godinu,dvije dana selio se sa seta na set ,snimavši u inozemstvu,tako da ga iščekuje niz premijera: akcijski film Old Guard 2 s Charlize Theron i Umom Thurman,turska  serija El Turco, talijanska serija Svi vole dijamante s Kim Rossi Stuart, filmsku dramu Avenue of the Giants američkog redatelja Finna Tayloru. Napokon je dočekao i prvu glavnu filmsku ulogu u domaćoj produkciji, u filmu Samo kad se smijem Vanje Juranić tumači nasilnog supruga ,pored Tihane Lazović kao supruge. (BH)

   0
   0