Fjaka na dizajnerskoj izložbi "Out of Office" u Galeriji Bernardo Bernardi

Na izložbi "Out of Office", koja se otvara u četvrtak, 29. veljače u zagrebačkoj Galeriji Bernardo Bernardi, industrijski dizajneri Filip Havranek i Kristina Lugonja predstavljaju svoj rad uz dozivanje fjake, ljeta i cvrčaka.

27.02.2024. - 20:51
27.02.2024. - 21:24
 0
Fjaka na dizajnerskoj izložbi "Out of Office" u Galeriji Bernardo Bernardi
Foto: Hina

"U vrijeme kada granice vremena za rad i vremena za odmor nestaju, baš kao i granice prostora za rad i prostora za odmor, kada rad od kuće ili izvan ureda postaje legitiman, Filip Havranek i Kristina Lugonja stvaraju Seclude, mjesto za odmor u osami, Out of office, dovoljno zaklonjeno i dovoljno otkriveno", ističe se u najavi. 

Dizajnerski dvojac cvoj ured predstavlja kroz procese izvan ureda, doživljajem ljeta koje je prethodilo dizajnu izložene sjenice Seclude, pri čemu su inspirirani otokom Rabom i mediteranskim konceptom "fjake, uzvišenim stanjem u kojem čovjek naizgled ne radi ništa, ali postiže relaksaciju uma i tijela". 

"Fjaka istovremeno podrazumijeva nezainteresiranost svijetom oko sebe te povećanu osjetljivost na stvari koje inače ne primjećujemo", kažu autori koje je upravo u tom stanju fascinirala morfologija i kromatika Jadrana, zabilježena na amaterskim fotografijama koje su im kasnije poslužile kao polazna točka za dizajn sjenice. 

"Seclude utjelovljuje fjaku pružajući privatnu hedonističku oazu – istovremeno zaštićenu od sunca, i otvorenu prema krajoliku. Konstrukcija sjenice kadrira pogled prema okolišu zbog čega osoba koja leži u sjenici može doživjeti krajolik na različite načine, ovisno o njenoj poziciji", objasnili su. 

Fotografije s godišnjeg odmora na izložbi služe i kao scenografija sjenice - unutar kompozicije vidi se samo isječak krajolika, a udaljavanjem od nje čitava fotografija, dok će sve pratiti ljetnim pjev cvrčaka kako posjetitelji ušli u "uranjajuće i sugestivno okruženje."

Filip Havranek i Kristina Lugonja zajedno rade od 2012. i dosad su osvojili veći broj domaćih i inozemnih nagrada, među kojima i tri Red Dot Awards. Surađivali su s više domaćih i inozemnih tvrtki te domaćim arhitektima i razvili velik broj projekata s lokalnim obrtnicima. Njihovi radovi su redovito su izlagani i objavljivani u domaćim i stranim publikacijama.

Izložba "Out of Office" bit će otvorena mjesec dana, uz besplatan ulaz.
(Hina)

   0
   0