Predsjednik Milanović obišao izložbu Meštrovićevih djela u Klovićevim dvorima

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u srijedu retrospektivnu izložbu djela Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, koja je s više od 200 odabranih izložaka najveća prezentacija Meštrovićeva opusa u posljednjih 40 godina.

07.02.2024. - 23:30
 0
Predsjednik Milanović obišao izložbu Meštrovićevih djela u Klovićevim dvorima
Foto: Hina

Predsjednik je uz stručno vodstvo autorica izložbe, muzejske savjetnice Klovićevih dvora Petre Vugrinec i muzejske savjetnice Atelijera Meštrović Barbare Vujanović razgledao izložbu skulptura Ivana Meštrovića koja predstavlja presjek umjetnikova stvaralaštva i obuhvaća sve faze njegova rada.

Autorice izložbe odabrale su za tu retrospektivu reprezentativna djela po kojima je Meštrović prepoznatljiv, ali i neka manje poznata, a dio njih prvi put je izložen u Hrvatskoj.

Izložena djela dolaze iz hrvatskih i europskih muzejskih i privatnih zbirki, a gotovo 140 ih je iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića, splitske Galerije Meštrović i zagrebačkoga Atelijera Meštrović.

Izložba je postavljena na sve tri etaže Galerije Klovićevi dvori te u predvorju i atriju. 

Cilj izložbe je podsjetiti na vodeću poziciju Ivana Meštrovića koji je klasičnim, mediteranskim identitetom, širokim spektrom motiva, stilskih involviranosti i upućenosti na raznorodne materijale i medije, redefinirao značenje i smjer figurativne umjetnosti. 

Tehnički i stručno iznimno zahtjevna izložba "Ivan Meštrović - retrospektiva" kojom se obilježava 140. godišnjica Meštrovićeva rođenja i 40 godina Galerije Klovićevi dvori otvorena je 23. studenog, a za posjetitelje ostaje otvorena sve do 3. ožujka.

Milanović je izložbu obišao u pratnji Rumjane Meštrović, a uz predsjednika su bili i predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, posebni savjetnik predsjednika za kulturu Zdravko Zima i savjetnik predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić. (Hina)

   0
   0