Velika izložba slika Roberta Torrea u Meštrovićevom paviljonu

Velika izložba slika Roberta Torrea, jednog od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, otvara se 2. veljače u Meštrovićevu paviljonu, u organizaciji njegovih prijatelja koji mu na taj način žele, ističe se u najavi, još jednom iskazati čast, poštovanje i ljubav.

01.02.2024. - 00:27
 0
Velika izložba slika Roberta Torrea u Meštrovićevom paviljonu
Foto: Hina

Izložbu "Robert Torre: Mjesto okupljanja" prerano preminulog autora nekoliko bestsellera ("Ima li života prije smrti", "Prava istina o psihijatriji" ili "Ludilo uzvraća udarac") pratit će istoimena knjiga s njegovim najuspješnijim likovnim radovima i tekstovima, te pjesma "Ima li života prije smrti" grupe Radio Aktiv, čiji je spot svojevrsna Torreova virtualna izložba.

Robert Torre (1965. – 2021.) nije bio likovno školovan, što ne umanjuje značaj njegovih radova. "Bio je psihijatar, znanstvenik, književnik, filozof, britki analitičar i kritičar društvene zbilje koji se s lakoćom kretao kroz najrazličitija polja ljudskog ‘mišljenja i pjevanja’ i na svakom ostavio jednako blistav trag”, zapisao je Saša Runjić uz izložbu, kojoj uz Torrea potpisuje koncepciju.

"Ovdje je riječ o zrelom opusu jednog vrlo upućenog i osviještenog amaterskog umjetnika koji se suvereno kreće uskim, ali dobro utabanim stazama oskudnog zanatskog umijeća s jedne i golemog teorijskog poznavanja umjetnosti s druge strane, pronalazeći jedinstven likovni jezik kojim je u stanju izraziti svoj složeni opori odnos prema svijetu i životu”, ustvrdio je.

Uz likovnu ostavštinu izložba predstavlja njegov život i rad u cjelini jer "svaki njegov iskaz, bez obzira na to je li riječ o tekstu, slici ili javno izgovorenoj riječi, u kojoj su gesta i mimika također bile značajno stilsko sredstvo, dio je jedne jedinstvene zaokružene cjeline; on je po sebi i u sebi bio jedan hodajući Gesamtkunstwerk – Total design i zato smo ga takvog – u cjelini njegova djela – i izložili”.

Torre je naslikao stotinjak stvari, sve redom u tehnici akrila na platnima srednjeg i većeg formata, što nisu slike u klasičnom smislu te riječi, već prije oslikani koncepti. "Inzistiram na hladnom, promišljenom, cerebralnom, konceptualnom, pa i tehničkom pristupu. Kao polaznu osnovu svojih radova uzimam različite vizualne materijale (karte, mape, znakove, simboličke jezike, dijagrame, sheme, didaktičke prikaze, grafikone) izmještam ih iz njihovog matičnog u likovni kontekst”, zapisao je svojedobno o svojoj umjetnosti.

"Na sadržajnom planu moje slike hotimice variraju jedan te isti svežanj poruka koji bi se dao podvesti pod sljedeće: da je život jedan jedini, konačan i neponovljivo naš; da ga moramo živjeti prije smrti jer drugog vremena neće biti; da ga olako možemo promašiti i izgubiti najvlastitiju pravost; i zato nam je čuvati naše nutarnje biće, te biti svoj na svome uvijek i svuda”, ustvrdio je Torre.

Njegova će izložba u Galeriji Prsten Doma HDLU biti otvorena do 25. veljače. (Hina)

   0
   0