Najavljena nova praizvedba u varaždinskom HNK, drama Kisela krv

Poetska drama "Kisela krv", redateljice Marine Pejnović nova je predstava HNK u Varaždinu koja će na Sceni Zvonimir Rogoz biti praizvedena 11. veljače, najavljeno je u ponedjeljak.

05.02.2024. - 23:48
 0
Najavljena nova praizvedba u varaždinskom HNK, drama Kisela krv
Foto: Hina

Riječ je o tekstu mlade međimurske dramatičarke Ivone Marciuš, a intendantica varaždinskog HNK, Senka Bulić istaknula je na konferenciji za novinare da je njezin cilj u kazalište dovesti što više praizvedbi i promovirati mlade autore.

Ivona je izuzetno talentirana i poetična književnica i mislim da će se vidjeti i čuti nešto što se rijetko čuje u kazalištima, tu vrstu neke poetičnosti, a opet lude brutalnosti unutar međimurskog jezika”, rekla je Bulić.

Dodala je da joj je drago što se okupio tako kreativan tim i što je Marina Pejnović nakon toliko velikih projekata došla k njima režirati "tako malu, ali na neki način veliku predstavu".

Tekst Kisela krv govori o obračunu triju generacije žena - Mame, Bake i Unuke, s traumama iz prošlosti.

Redateljica je istaknula da je riječ o drami koja nema klasičnu dramsku strukturu.

"Riječ je o drami o transgeneracijskom nasilju, o tri žene u Međimurju, tri različite generacije koje se, svaka na svoj način, pokušavaju boriti za svoje mjesto u obitelji i sukobiti se s nasljeđem nasilja”, pojasnila je Marina Pejnović, dodajući da su sve one živjele opterećene šutnjom o tom nasilju u obitelji.

U predstavi glume Barbara Rocco u ulozi Mame, Dea Presečki kao Unuka te Ljiljana Bogojević kojoj je povjerena uloga Bake.

"Voljela bih kad bi ljudi koji će gledati tu predstavu o nasilju o kojem se u posljednje vrijeme jako puno progovara i svima su nam puna usta, pomislili prvo svaki na sebe osobno, zato što mislim da onaj koji na bilo koji način vrši bilo kakvo nasilje nad drugim nema pravo ni na koji način boriti se protiv nasilja”, izjavila je Bogojević.

Skladatelj je Vid Hribar, scenografkinja i kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, maske je izradio Ivan Duić, dizajner rasvjete je Tomislav Maglečić, a autorica video projekcija je Vanda Petrović.

Predstava će se na Sceni Zvonimir Rogor biti praizvedena u nedjelju, a reprizne izvedbe u utorak i srijedu, 13. i 14 veljače. (Hina)

   0
   0