Premijera riječkoga "Macbetha" 16. veljače

Shakespearov "Macbeth" u režiji Eduarda Milera, s Ozrenom Grabarićem kao Macbethom i Oliverom Baljak kao Lady Macbeth premijerno će biti izveden 16. veljače na sceni riječkoga HNK Ivana pl. Zajca.

14.02.2024. - 20:43
14.02.2024. - 20:44
 0
Premijera riječkoga "Macbetha" 16. veljače
Foto: Hina

 Kako je navedeno u najavi, tekst je anatomski prikaz rađanja i smrti tiranina te donosi mnoštvo "izvrsnih" misli koje su i danas itekako aktualne.

"Povijest čovječanstva ispisana je kroz vladavine tirana i Macbeth je priča o tome tko su i kakvi su to ljudi. To su ljudi koji nas guraju u ratove kao u kipući lonac", navodi redatelj Eduard Miler.

Autorica prilagodbe i dramaturginja Žanina Mirčevska upitala je jesu li kruna, vlast, moć ili novac generator manične ambicije Lady Macbeth i Macbetha te ustvrdila da je sindrom Macbeth jalovost, faktična i metaforična.

"Oboje pokušavaju vlašću kompenzirati nešto što je jako bitno za njih ali nažalost ne može se kompenzirati krunom. Neutoljiva je to glad za nečim što nedostaje, neutoljiv osjećaj uskraćenosti od nečega. Živimo u doba sveopće halapljivosti i nije čudno da nas ovaj komad pogađa direktno u pleksus", ocjenjuje Mirčevska.

 U ostalim ulogama su Jelena Lopatić, Ivna Bruck, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Ana Marija Brđanović, Leonora Surian Popov, Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, Ana Vilenica, Nika Grbelja i Sabina Salamon.

 Scenograf i autor video materijala je Atej Tuta a kostimografkinja je Jelena Proković.

U priči iz 1606. koja više od četiri stoljeća intrigira i fascinira publiku, vještice proriču vojskovođi Macbethu da će postati škotski kralj.

Ohrabren svojom vlastohlepnom ženom i vođen makijavelističkom premisom da “cilj opravdava sredstvo”, Macbeth ubija škotskog kralja, a potom i sve ostale koji mu se nađu na putu, srljajući u ludilo i tamu iz koje nema povratka, stoji u najavi. 

Shakespeare je napisao Macbetha kao svojevrsnu  posvetu kralju Jamesu I., prvom škotskom kralju iz dinastije Stuart koji je zavladao Engleskom,  a kraljem postao nekoliko godina prije nego što je drama prvi put izvedena, navodi riječki HNK.

 Prva repriza riječkog "Macbetha" je već u subotu, 17. veljače. (Hina)

   0
   0