Izložba "Danas je nebo plave boje" u Galeriji Karas

Samostalna izložba mlade umjetnice Lucije Bogunović, kojom propituje konceptualni odnos fotografskog medija i vremena u prikazu fragmenata života i ponavljajućih događaja, otvara se 6. veljače u zagrebačkoj Galeriji Karas pod nazivom "Danas je nebo plave boje".

05.02.2024. - 23:49
 0
Izložba "Danas je nebo plave boje" u Galeriji Karas
Foto: Hina

Izložene fotografije prikazuju nebo koje je fotografirala od 4. travnja do 4. lipnja 2022. na lokacijama na kojima bi se zatekla u određeno vrijeme u danu. Svaki je dan pomicala vrijeme snimanja za jedan sat. 

"Fascinirana neprolaznošću/beskrajnošću neba, procesu fotografiranja pristupa ritualno (uključivanje alarma, poštivanje samopostavljenih pravila, buđenje noću, stalno nošenje fotoaparata, osvješćivanje određenog trenutka u danu) te njegovim stalnim bilježenjem pokušava stvoriti odnos između sebe kao efermnog subjekta i njega (neba) kao konstante", objasnila je u predgovoru Iva Jurić.

"Kao promatračica kratkotrajno preuzima kontrolu nad vremenom te ga svojevrsno upisuje, tj. obilježava te kasnije prenosi na tkaninu", dodala je.

Lucija Bogunović (1998.) studira na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu od 2019. Surađivala je s Mostar Street Art Festivalom, Galerijom Događanja, Žutom kućom u Istri te je 2022. u sklopu međunarodnog festivala fotografije Organ Vida izabrana za sudjelovanje na rezidenciji u organizaciji fotografske platforme Futures. 

U 2023. sudjelovala je u projektu „I Saw Our Leaders. Reinterpreting Hungarian Poems Via Contemporary Art Practices“, a rad joj je objavljen na službenim stranicama Europan Allience of Academies.  U svojoj umjetničkoj praksi često istražuje i osobni odnos značenja doma i krova nad glavom kroz različite medije i perspektive.

Njezina izložba u Galeriji Karas bit će otvorena do 27. veljače. (Hina)

   0
   0