Projekt Filmšnite predstavlja suvremene filmove iz Austrije, Njemačke i Švicarske

U okviru projekta Filmšnite od 12. do 20 veljače u riječkom Art kinu i zagrebačkoj Kinoteci predstavit će se suvremeni film iz Austrije, Njemačke i Švicarske.

05.02.2024. - 23:58
 0
Projekt Filmšnite predstavlja suvremene filmove iz Austrije, Njemačke i Švicarske
Foto: Hina

Austrijski kulturni forum, Goethe-Institut Kroatien i Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj organizirali su događanje s ciljem prezentacije kulturne raznolikosti zemalja njemačkog govornog područja. 

Sugestivno naslovljen projekt predstavlja neke od najcjenjenijih suvremenih naslova austrijske, njemačke i švicarske kinematografije, a nakon velikog uspjeha u zadarskom Kinu Zona, se nastavlja u Zagrebu i Rijeci, stoji u najavi.

Otvara ga hvaljeni biografski film Margarethe von Trotta "Ingeborg Bachmann – putovanje u pustinju", koji prati život i vezu najveće austrijske pjesnikinje Ingeborg Bachmann sa švicarskim piscem Maxom Frischom.

Film je nominiran za nagradu Zlatni medvjed na filmskom festivalu u Berlinu, a glavnu ulogu tumači najznačajnija suvremena austrijska glumica Vicky Krieps. U suradnji sa Zagreb Film Festivalom (ZFF), projekcija u Kinoteci bit će 12. veljače, a u Art-kinu 15. veljače. 

Slijedi filmski portret "Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca", snimljen u režiji Claudije Müller. Film o prvoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost s njemačkog govornog područja fokusira se na njezin umjetnički pristup jeziku, a osvojio je nagradu kritike na filmskom festivalu u Münchenu, kao i nagradu za najbolji dokumentarac na dodjeli njemačkih i austrijskih filmskih priznanja. 

Uz samu Elfriede Jelinek, filmsku postavu čine i Sophie Rois, Stefanie Reinsperger, Sandra Hüller i Martin Wuttke. Film se prikazuje u suradnji s Kulturno informativnim centrom KIC iz Zagreba, u Kinoteci 13. veljače, u Rijeci tri dana kasnije. 

Hrvatsku premijeru imat će hladnoratovski triler Timma Krögera o tajnama kvantne mehanike "Teorija svega", koji prati mladog doktoranda (Jan Bülow) i samozatajnu pijanisticu (Olivia Ross) dok tragaju za uzrokom niza misterioznih smrti koje potencijalno imaju veze s iranskim gostom i bizarnom formacijom oblaka na nebu. Riječka premijera bit će 17. veljače, a zagrebačka 20. veljače. 

Program će zaključiti još jedna premijera, povijesna crna komedija u režiji Frauke Finsterwalder "Sisi & ja", koja se približava figuri habsburške carice iz perspektive grofice Irme koja je fascinirana upečatljivom Sisi.

Film "Sisi & ja" osvojio je nagradu Teddy za najbolji LGBT igrani film 73. Berlinskog filmskog festivala, a bio je nominiran u više kategorija za Njemačku filmsku nagradu. Na rasporedu je 18. veljače u Rijeci, a dan kasnije u Zagrebu.

U glavnoj ulozi je Sandra Hüller, koja je ove godine nominirana za najbolju žensku ulogu u sudskoj drami "Anatomija pada" na predstojećoj 96. dodjeli Oscara. (Hina)
 

   0
   0