Među novitete Kinoteke ovaj tjedan stigli "Stranci"

Uz Filmšnite, prvo izdanje revije filmova s njemačkog govornog područja koja počinje u ponedjeljak, ovotjedni program kina Kinoteke donosi među novitete film "Stranci" Andrewa Haigha,

12.02.2024. - 19:27
 0
Među novitete Kinoteke ovaj tjedan stigli "Stranci"
Foto: Hina

Filmšnite novi je zajednički projekt Austrijskog kulturnog foruma, Goethe-Instituta Kroatien i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije, kojim se kroz četiri projekcije domaćoj publici predstavljaju neki od najistaknutijih recentnih filmova iz Austrije, Njemačke i Švicarske.

Program počinje projekcijom "Ingeborg Bachman: Putovanje u pustinju", biografskog filma o radikalnoj spisateljici te predvodnici austrijske književne renesanse, koji prati njezin uzbudljiv književni život i romansu s Maxom Frischom. 

Redateljica filma je veteranka Margarethe von Trotta, a glavnu ulogu odigrala je sjajna Vicky Krieps. Ulaz na film je besplatan, uz obvezno preuzimanje karata na blagajni.

U utorak slijedi "Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca", dokumentarni film o dobitnici Nobelove nagrade za književnost i oštroj kritičarki austrijskog društva.

Redateljica Claudia Müller snimila je višeslojan portret ove velike umjetnice, a zanimljivim montažnim rješenjima nastoji oponašati Jelinekin specifičan pripovjedni stil, najavljeno je iz Kinoteke. 

Program se nastavlja i sljedeći tjedan (19. i 20. veljače) s filmovima "Sisi & ja" Frauke Finsterwalder i "Teorija svega" Timma Krögera. 

Među Novitete stigao je film "Stranci" Andrewa Haigha, majstora istančanih psiholoških drama koji sada donosi priču o osamljenom muškarcu, koji dobija priliku ponovno se susresti s roditeljima koje je izgubio kao dječak. 

Kako se ističe u najavi, Haighov film priča je o duhovima kakvu još niste vidjeli – nevjerojatno emotivna i kompleksna meditacija o odrastanju, gubitku i osamljenosti, koja će vam slomiti srce i zatim ga ponovno sastaviti. 

Uz maestralnu režiju, montažu, zvuk i nostalgični soundtrack iz 1980-ih, Stranci se mogu pohvaliti i odličnim glumačkim nastupima Andrewa Scotta i Paula Mescala, dodaje se.

Na repertoaru i dalje prikazuju romantičnu dramu "Prošli životi" Celine Song, crnu komediju "Uboga stvorenja" Yorgosa Lanthimosa, provokativni povijesni film "Zona interesa" Jonathana Glazera te kompleksnu sudsku dramu "Anatomija pada" Justine Triet. 

Riječ je o radovima koji su obilježili prethodnu godinu i koji se za Oscare natječu u najprestižnijim kategorijama.

Tu su i "Slatka Simona" Igora Mirkovića, potom novi film Christiana Petzolda "Crveno nebo" te na Matineji za odrasle "Udar sreće" Woodyja Allena.

U Kinoteci gostuje program ADU_DRIVE, inspiriran Google Drive arhivom Akademije dramske umjetnosti na kojoj se nalaze tisuće vježbi studenata.

Izbornici ovoga izdanja su sami studenti koji će svoj izbor objasniti uoči projekcije.  Popis filmova zasad je iznenađenje, a ulaz je besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni, poručuju iz Kinoteke.
  (Hina)

   0
   0