Balet "Snježna kraljica" nova premijera u osječkom HNK

Balet u dva čina "Snježna kraljica", autora Davora Bobića, prema priči Hansa Christiana Andersena, u režiji Svebora Sečaka nova je premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), a bit će izvedena 16. veljače, izvijestili su u srijedu u tome kazalištu.

14.02.2024. - 20:44
 0
Balet "Snježna kraljica" nova premijera u osječkom HNK
Foto: Hina

Na konferenciji za novinare intendant osječkog HNK-a Vladimir Ham kazao je kako je riječ je o koprodukciji osječkog i splitskog HNK-a, realiziranoj u sklopu projekta "K-HNK", koji je osnovni pokretač suradnje nacionalnih kazališnih kuća, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija.
Ovo je velika produkcija te svjetska praizvedba hrvatskog baleta, u suradnji dva nacionalna kazališta, i za hrvatsku kulturu je ovo jedan veliki trenutak, ali i povijesni trenutak za našu kazališnu kuću, rekao je Ham ocijenivši kako je  Davor Bobić  napravio "maestralno djelo".

Redatelj Svebor Sečak ističe kako gledatelje očekuje vedra i vesela predstava, koju će prihvatiti sve generacije te da su se u pripremi predstave odlučili za neoklasični izraz, koji konvenira sa skladbom autora Bobića.

Taj izraz definitiivno nije neka stara prašnjava klasika, već su neoklasični elementi, kombinirani s raznim etno elementima, suvremenim pokretom, a u redateljskom dijelu sam se odlučio za animacije, koje obogaćuju predstavu i uvode nas u čarobni svijet mašte, pojasnio je Svečak.

Dirigent Stjepan Vuger također ističe kako je glazba u predstavi neoklasična, ali da karakterom i stilom jako odgovara bajkovitom svijetu Hansa Christiana Andersena te smatra da će to publici biti blisko, prihvatljivo i zanimljivo.

U premijernoj predstavi, uz ostale, će nastupiti Irina Čaban Bilandžić, Ami Inoue, Takafumi Tamagawa, Ania Maria Bartkowsky, Jana Brletić, Snježana Horvat, Vuk Ognjenović, Siniša Ivanović i Boris Stjepanović.

Redatelj i koreograf predstave je Svebor Sečak, dirigent Stjepan Vuger, scenografiju i kostimografiju osmislio je Neven Mihić, a autori animacija i video projekcija su Zdenko Bašić i Franko Dujmić. Baletni majstori su Sara Epifany Erceg i Vuk Ognjenović, iz osječkog HNK-a te Albina Rahmatullina i Ivan Boiko, iz splitskog HNK-a. (Hina)

   0
   0