Otvorenje prodajne izložbe fotografija "Aktovi" Stanka Abadžića u Laubi

Izložba fotografa Stanka Abadžića "Aktovi", na kojoj će se predstaviti i prodavati četrdeset crno-bijelih ženskih aktova iz njegove najnovije serije, otvara se u subotu u velikoj dvorani Laube.

14.02.2024. - 20:46
14.02.2024. - 20:46
 0
Otvorenje prodajne izložbe fotografija "Aktovi" Stanka Abadžića u Laubi

Aktovi fotografa koji za sebe govori da nema poruku, ne propitkuje ništa, već samo fotografira, majstorske su crno-bijele fotografije koje podsjećaju na pionirske fotografske tehnike, poput platinotipije i mokrog kolodija, prema priopćenju organizatora.

"Očišćenost kadra i forme, osamljene lokacije, opreka svjetlost-tama te neinvazivnost u prirodnosti pokreta model doprinose gotovo nadrealnim kompozicijama. Moć opažanja koju Abadžić posjeduje očituje se kroz ritam prirodnih sjena, preklapanja oblika dijelova tijela s prostornim oblicima te ornamentalnosti koju izvlači, kako iz prirodnih sjena, tako i kroz sjene nastale korištenjem rekvizita", poručuju iz Laube.

Dodaju da Abadžić "spretno čuva anonimnost modela kojega fotografira, no zbog intimne atmosfere imamo osjećaj kao da ju poznajemo".

Stanko Abadžić rođen je u Vukovaru 1952. godine. S petnaest godina dobio je prvi fotoaparat, nakon čega postaje član Fotokluba Borovo i počinje izlagati na skupnim i samostalnim izložbama. Diplomirao je germanistiku, više godina bio dopisnik Vjesnika iz Vukovara. Tada je izvještavao s Malte o turizmu, iz Istanbula o shopping turama naših ljudi, te iz Tunisa o životu Berbera.

Do sada je samostalno izlagao u Njemačkoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Portugalu, Sloveniji, Srbiji, Francuskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, SAD-u te na brojnim skupnim izložbama u Europi.

Abadžićeve fotografije nalaze se u mnogim privatnim i muzejskim zbirkama u Njemačkoj, Japanu, SAD-u, Češkoj i Hrvatskoj. Dobitnik je mnoštva nagrada i priznanja, poput zlatne medalje FIAPA u Danskoj na temu urbanog pejzaža.

Izložba ostaje otvorena do 25. veljače. (Hina)

   0
   0