WJRO: U izvršavanju obveza Terezinske deklaracije Hrvatska postigla napredak

U novom izvješću o izvršavanju obveza Terezinske deklaracije koju je podržalo 47 država Hrvatska je uvrštena među njih trinaest koje su zabilježile napredak, sedam ih je imalo veliki napredak, tri značajan, a 24 nikakav ili mali.

07.03.2024. - 20:00
 0
WJRO: U izvršavanju obveza Terezinske deklaracije Hrvatska postigla napredak
Foto: Hina

Muzejski dokumentacijski centar izvijestio je u četvrtak da su Svjetska židovska organizacija za restituciju (WJRO) i Konferencija za materijalna potraživanja Židova objavili novo izvješće o izvršavanju obveza Terezinske deklaracije koju je podržalo 47 država.

U dokumentu “Holocaust-Era Looted Cultural property: A Current Worldwide Overview” zaključuje se da je, iako je zabilježen značajan napredak, mnogo toga ostalo za napraviti, ističu.

Sedam je država imalo velik napredak (Austrija, Češka, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i SAD), tri značajan (Kanada, Izrael Švicarska), Hrvatska je među 13 država koje su zabilježile napredak, a 24 se države vode pod onima koje su imali mali ili nikakav. 

Među hrvatskim iskoracima apostrofira se digitalizacija arhiva Komisije za sakupljanje i očuvanje kulturnih spomenika i starina (KOMZA) koju je provelo Ministarstvo kulture i medija u suradnji s dr. sc. Ljerkom Dulibić, analiza dr. sc. Naide Michal Brandl, Pilot-projekt istraživanja provenijencije koji provodi MDC, a pokrenulo ga je Ministarstvo, projekt TrascultAA i povrat slika obitelji Reichsmann koji je proveo Nacionalni muzej moderne umjetnosti.

"Ovo izvješće naglašava kritičnu potrebu za napretkom u povratu umjetnina i kulturnih dobara", izjavio je Gideon Taylor, predsjednik WJRO-a, a prenosi CNN. 

“Povrat od javnih tijela ili privatnih osoba nije samo vraćanje onoga što je oduzeto. Riječ je o ponovnom povezivanju obitelji i zajednica s njihovim naslijeđem. U proteklih 25 godina došlo je do značajnog napretka, ali predstoji još mnogo posla", dodao je.

Kako se navodi, ocjene su se temeljile na tome je li pojedina država provela istraživanje o povratu umjetnina oduzetih tijekom Drugog svjetskog rata, je li ispitala porijeklo vlastitih zbirki, je li odredila postupak podnošenja zahtjeva za potencijalno opljačkane umjetnine i je li napravila znatan broj restitucija. (Hina)

   0
   0