U Vukovaru otvorena izložba "Irska i rađanje Europe"

U Gradskom muzeju Vukovar u petak je otvorena izložba „Irska i rađanje Europe“ koja govori o važnoj ulozi irskih znanstvenika i misionara u ranoj povijesti europske ideje, a otvorio ju je i predstavio irski veleposlanik u Hrvatskoj Ruaidhri Dowling.

16.02.2024. - 19:25
 0
U Vukovaru otvorena izložba "Irska i rađanje Europe"
Foto: Foto: Milan Paun

Veleposlanik Dowling rekao je  kako izložba svjedoči o doprinosu Irske nastanku europske civilizacije od ranoga srednjega vijeka do danas te međusobnom utjecaju Irske i Europe.

Tek je širenjem kršćanstva od V. stoljeću započelo čvršće povezivanje Irske s europskim zapadom. Pokrštavanje Iraca započelo je dolaskom katoličkih misionara sv. Palladiusa (430.) i sv. Patricka (432.), istaknuto je na otvorenju.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ana Filipović podsjetila je da Irska nikada nije potpala pod vlast Rima, ali je preko Britanije održavala gospodarske veze s Rimskim carstvom. 

 "Ova izložba značajna je za prezentiranje Irske široj publici u Hrvatskoj i nastojanju da se europska baština afirmira na cijelom kontinentu", poručila je Filipović.

Izložba "Irska i rađanje Europe" detaljno prikazuje povijest Irske te je posvećena znanstvenicima i misionarima, a dosad je osim Irske, gostovala i u Mađarskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, Japanu i SAD-u. Vidjela ju je publika i u nekoliko hrvatskih gradova.

U vukovarskom Gradskom muzeju moguće ju je pogledati do 8. ožujka.  (Hina)

   0
   0