Dimitrije Popović na izložbi u HDLU propituje mit mode

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika ugostit će od 7. do 25. veljače u galeriji Bačva Meštrovićevog paviljona izložbu Dimitrija Popovića "Mit mode", kojom umjetnik propituje modu, tijelo, tjelesnost i materijalnost.

29.01.2024. - 19:53
 0
Dimitrije Popović na izložbi u HDLU propituje mit mode
Foto: Hina

Izložba, koja se postavlja u organizaciji Muzeja Mimara zatvorenog radi obnove, donosi četrdesetak radova slika, crteža i objekata nastalih u posljednje četiri godine. 

Po riječima samog umjetnika, u modnim spektaklima kao posebnim fenomenima suvremene kulture žensko se tijelo pojavljuje u dvostrukoj funkciji; pokazuje odjevne predmete i biva pokazano, dok vitke manekenke savršene građe svoj izgled, dotjeran uz pomoć rigoroznih fitnes tretmana, kozmetike, liftinga silikona, botoksa ili filera, dovode do granica stvarnog. 

"One postaju ikone novog glamura, žive skulpture vizualnog spektakla, a taj visoko estetizirani svijet elegancije i senzualnosti u ostvarenju svoje privlačnosti računa na provjeren učinak erotskog. Eros je suptilno i s kontrolom  discipliniran dizajnom odjevnih predmeta koji zajedno s kozmetikom čine bogat arsenal ikonografskih simbola", ustvrdio je.

Autorica predgovora kataloga Petra Krpan smatra kako tom serijom slikarskih interdisciplinarnih radova autor otvara nova pitanja o modi, tijelu, tjelesnosti i materijalnosti, a središnja misao je žensko modno tijelo, ono koje je fluidno, metamorfno i koje je u stalnoj mijeni. 

"Popović precizno uočava tu mijenu i bilježi je svojim raznovrsnim kombiniranim slikarskim tehnikama – od akrila do crteža – ne bi li dobio kolažnu armaturu ženskog tijela. Primjenom raznovrsnih tehnika, umjetnik 'oživljava' tijelo", ustvrdila je.

Po njezinim riječima, ovom serijom on stvara i interpretira svoje značenje tijela kao izvedbenog događaja; tijela mode, a ne više svakidašnjeg tijela, fokus je na 'izvedbenosti' tijela i uklopljenosti drugih, anorganskih elemenata u tijelu i s tijelom.

Na otvorenju će se izvesti i dva performansa nadahnuta izlošcima, "Modni kavez" Branke Vučetić Atletić i "Ja sam koji jesam“ Josipa Joška Tešije.

Izložba se postavlja u okviru nedavno potpisanog Sporazuma o suradnji HDLU-a i Muzeja Mimare o suradnji nakon cjelovitih obnova njihovih prostora, što je za HDLU  posebno važno zbog mogućnosti širenja djelovanja Zagrebačkog salona i Salona mladih.

Ona je i na tragu solidarizacije HDLU-a s brojnim ustanovama i neprofitnim organizacijama kojima je zbog potresa ili drugih čimbenika posljednjih godina bilo onemogućeno da provode program u svojim prostorima. (Hina)

   0
   0