Retrospektivna izložba Toma Gotovca uskoro u zagrebačkom MSU

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara 9. veljače izložbu "Tomislav Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer: Uzlazno silazna genealogija", retrospektivu multimedijalnog umjetnika čiji je rad nerijetko izazivao kontroverze, no danas je nezaobilazni dio povijesti umjetnosti.

29.01.2024. - 19:54
 0
Retrospektivna izložba Toma Gotovca uskoro u zagrebačkom MSU
Foto: Hina

Retrospektiva Tomislava Gotovca (1937. – 2010.), postavljena prema konceptu francuskog kustosa Pierre Bal-Blanca, predstavlja njegov rad nizom fotografija, projekcijama filmova te rekvizitima i kostimima iz  performansa.  

Tako sveobuhvatna prezentacija trebala bi otkriti zašto je Gotovac, poznat pod svojim matronimom Antonio G. Lauer, na kraju sam postao povijesna figura bez presedana, ističe se u najavi.

Na dva kata izložbenog prostora bit će pet konceptualnih dijelova koji su međusobno povezani asocijativnim nizom, a  izložba se uvelike oslanja na izložbu Gotovčevih radova u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji u Tirani 2021. 

Fokus je na autorovim praksama kinematografije koje je razrađivao tijekom svojih performansa kao i na izložbama, pa je i najveći dio postava posvećen projekcijama njegovih i filmova drugih hrvatskih i inozemnih autora.

Kako je najavljeno, u Dvorani Gorgona prikazivat će se dugometražni filmovi u programu s radovima prethodnika, suvremenika i sljedbenika autorovog kinematografskog i eksperimentalnog opusa, čime se otvara mogućnost uvida u to koliki je bio njegov, svjestan ili nesvjestan, utjecaj na nove generacije sineasta ili umjetnika video-produkcije na međunarodnoj sceni.

"Gotovčev umjetnički opus izazivao je kontroverze tijekom njegova života, no danas mu je rad visoko cijenjen u umjetničkim krugovima diljem svijeta i radovi su mu u prestižnim međunarodnim zbirkama. Gotovac je bio i ostao dio zagrebačke urbane i popularne ikonografije, omiljen kod široke publike zbog provokativnih akcija i performansa", dodaje se.

Većina radova Tomislava Gotovca na izložbi posuđena je iz kolekcije umjetnikove kćeri Sarah Gotovac, u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac. Paralelno će biti izložena djela iz fundusa MSU-a koji posjeduje reprezentativnu zbirku umjetnikovih radova iz svih faza djelovanja.

Izložba je realizirana u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac, a prati je publikacija s tekstovima Pierre Bal-Blanca, Vesne Meštrić (MSU) i Darka Šimičića (Institut Tomislav Gotovac). 

Izložba će biti otvorena do 19. svibnja, a na jedan njezin dio ulaz će biti slobodan. (Hina)

   0
   0