Monografija "Hrvatska vinska kultura" Tanje Baran

„Hrvatska vinska kultura“, naziv je znanstvene monografije Tanje Baran, rezultat autoričina proučavanja hrvatske tradicijske vinske kulture te vinske nematerijalne baštine.

23.03.2024. - 15:48
 0
Monografija "Hrvatska vinska kultura" Tanje Baran
Foto: Hina

 Knjiga ima 456 stranica i 390 likovnih priloga, nakladnik joj je Prigorski Media, a objavljena je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, gradova Križevaca, Koprivnice, Đurđevca te Koprivničko-križevačke županije.

  Autorica u uvodu kontekstualizira hrvatske vinske tijekove iz prošlosti u hrvatsku, europsku i svjetsku suvremenost, prikazuje i analizira razvoj i utjecaj svjetske vinske kulture na hrvatsku .  

 Prati razdoblja svjetske povijesti vina, posebno obrađuje vino i lozu u Bibliji te put od srednjeg vijeka prema vinskoj suvremenosti.

 Autorica piše o najpoznatijem aristokratskom vinskom udruženju u hrvatskoj prošlosti, Doktorima od Pinte, o zapisanim vinsko-pajdaškim regulama, pijačkim društvima i klubovima te osobito opsežno o običajima vezanima uz vino te o hrvatskim vinskim svecima.

Knjiga donosi i poglavlje posvećeno hrvatskoj vinskoj kulturi u umjetnostima: vinu u književnosti, likovnim umjetnostima i glazbi. (Hina)

   0
   0