Izložbom slika Matka Vekića otvoren Muzej moderne umjetnosti u Mostaru

Otvaranjem izložbe 'Postojanje u otoku' hrvatskog akademskog slikara Matka Vekića, redovitog profesora Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u petak navečer započeo je s radom nedavno osnovani Muzej moderne umjetnosti pri Sveučilištu u Mostaru.

27.01.2024. - 12:01
 0
Izložbom slika Matka Vekića otvoren Muzej moderne umjetnosti u Mostaru
Foto: Hina

U sklopu kulturne manifestacije 'Noć muzeja' predstavljen je dio Vekićeva likovnog opusa u Muzeju moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru koji je donedavno bio Sveučilišna galerija.

Uz radove nastale u ciklusu 'Postojanje u otoku' na izložbi je predstavljen i novi ciklus slika i grafička mapa Naplavine.

Ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru Marin Ivanović ocijenio je Vekićeva djela 'proizvodom zrelosti.

„One su u pravome smislu proizvod zrelosti, ne one slikarske jer je ona odavno ostvarena, nego duhovne snage i misaone čistoće“, istaknuo je Ivanović.

Vodstvo Sveučilišta u Mostaru odlučilo je potkraj prosinca prošle godine osnovati Muzej moderne umjetnosti nakon što je dosadašnja Sveučilišna galerija višestruko premašila postojeće okvire.

Ocijenjeno je kako je za daljnji razvoj kulture i umjetnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini važno osigurati bolju vidljivost i participaciju u nacionalnim i međunarodnim suradnjama i europskim projektima.

Projekt Muzeja moderne umjetnosti definiran je kao strateški važan projekt u kulturi hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a poseban u okvirima grada Mostar i Hercegovačko-neretvanske županije. (Hina)

   0
   0