Advent u Zadru: stižu brojna iznenađenja u gastro ponudi

I ovogodišnji Advent u Zadru uključivat će, uz zabavni program, i bogatu gastro ponudu koja će i ove godine “odskakati” od uobičajene. Organizatori najavljuju brojne novitete poput janjetine s bižima, burgera s tripicama, neke nove friture od miješane sitne ribe, kozica, liganja…

22.11.2023. - 15:55
22.11.2023. - 15:54
 0
Advent u Zadru: stižu brojna iznenađenja u gastro ponudi
Foto: Ovogodišnji Advent u Zadru nudi brojna gurmanska iznenađenja (B. B.)

Advent u Zadru starta uskoro - 24. studenog, na Dan grada Zadra i trajat će do 6. siječnja. Pripreme ulaze u završnu fazu, a ugostitelji koji su zakupili adventske kućice na trgovima Pet bunara i Petra Zoranića, lokacijama događanja, u svojim su prijavama naveli što će to sve nuditi posjetiteljima. U 25 adventskih kućica, koliko će ih brojati ovogodišnje zabavno-gurmansko druženje, naći će se ponešto za svakoga, kako neki stari recepti, tako i novi poput janjetine s bižima, burgera s tripicama, nekih novih fritura od miješane sitne ribe, kozica, liganja pa preko pecipaja, burgera od junetine, domaćih divenica, bakalara, sarmi, lignji i mesa s grilla…ukusnih delicija za koje se već godinama tražio zalogaj više. 

- Naizgled, sve će biti uobičajeno – Advent je i u Zadru kao i drugdje festival street food, fast food i finger food ponude, jela koja se mogu pojesti s nogu ili za visokim sajamskim stolićima. No, pažljivijim pregledom prijava ugostitelja koji su dobili svoje mjesto pod svjetlećim parangalima otkrivaju se i neka jela koja će imati svoju zadarsku premijeru ili su već ranije osvojila ljubitelje dobrih zimskih zalogaja poput lanjske zvijezde – drugačije sarme, naglašavaju organizatori i dodaju kako će različite klasične izvedenice globalno popularnih burgera i dalje biti prevladavajući dio ponude i tu će konkurencija biti najoštrija. 

- Slično je i s kobasicama. I prijašnjih smo godina mogli vidjeti koliko “običan” burger može biti maštovito složen, a za dobre su kobasice pojedini ugostitelji potegli su sve do Slavonije i Istre, pa će posjetiteljima Adventa, onima koji doista žele uživati u najboljim zalogajima, pravi izazov biti istraživanje onog najboljeg u ponudi, uvjereni su u organizacijskom timu.

Na svoje će doći i vegani, jer dobar dio kućica najavljuje veganska jela a bit će ponešto i za ljubitelje meksičke hrane jer jedna kućica ponudu hrane temelji isključivo na tapasima i tortiljama. Ponuda slatkih jela, pak, i ove je godine zanimljiva. Osim klasičnih fritula i španjolskih churosa, palačinki i pecipaja, zahtjevnija nepca moći će se osladiti i germknedlom, cronutom ili kriškama talijanskog panettonea. (K. B./ T. Z.)

   0
   0