Umro istaknuti hrvatski muzikolog akademik Nikša Gligo

Vodeći hrvatski muzikolog akademik Nikša Gligo, umro je u subotu u Zagrebu u 78. godini života, izvijestila je u nedjelju Hrvatska akademija znanosti i umjestnosti (HAZU), čiji je bio redoviti član.

11.02.2024. - 12:38
 0
Umro istaknuti hrvatski muzikolog akademik Nikša Gligo
Foto: Hina

Rodio se 1946. u Splitu. Studij anglistike i komparativne književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1969., a studij muzikologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani 1973. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu magistrirao je 1981. tezom o skladateljskom kontinuitetu u djelu Natka Devčića, a na Odsjeku za muzikologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani obranio 1984. doktorsku disertaciju.

Nikša Gligo je od 1969. do 1986. bio voditelj Muzičkog salona Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu koji je njegovim nastojanjima postao jednim od središta glazbenog života Zagreba toga vremena, promovirajući prije svega suvremenu glazbu.

Od 1986. do 2017. predavao je muzikološke predmete na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 2017. bio je professor emeritus.

Za redovitog člana HAZU, u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju, izabran je 2006., a od 1992. bio je član suradnik.

Između 1973. i 1991. bio je tajnik i umjetnički direktor na festivalu suvremene glazbe Muzički biennale Zagreb.

Također Gligo je bio  glazbeni kritičar Vjesnika i Vjesnika u srijedu te je objavio  niz knjiga i članaka s područja teorije i estetike glazbe 20. stoljeća, posebno o hrvatskoj avangardi druge polovice stoljeća.

U središtu su njegovih istraživanja bili glazba 20. stoljeća, semiotika glazbe i metodološka pitanja muzikologije.

Kao autor leksikonskih djela, rasprava o glazbenim terminima, kao i prijevodima stručne literature sa stranih jezika dao je dalekosežan doprinos standardiziranju hrvatskoga nazivlja s područja glazbe 20. stoljeća, istaknuo je Marijan Lipovac iz Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU. (Hina)

   0
   0