"Srce zemlje" Glorije Lujanović, nova knjiga u izdanju OceanMora

Nova knjiga Glorije Lujanović "Srce zemlje" o stradanjima Hrvata u srednjoj Bosni u ratu devedesetih, objavljena je u nakladi OceanMora.

29.01.2024. - 20:02
 0
"Srce zemlje" Glorije Lujanović, nova knjiga u izdanju OceanMora
Foto: Hina

Autorica se u knjizi, ističe nakladnik, bavi temom o kojoj je pisala još kao mlada novinarka te iz osobne perspektive progovara o događajima koji su obilježili živote generacije koja se u ratu tek rodila. "Ovom intimnom esejističko-poetskom posvetom žrtvama i preživjelima, Gloria Lujanović dala je glas onima koji su zaboravljeni i prešućeni od svih", dodaju iz OceanMora.

"Rečenica kojom Glorija Lujanović započinje svoju potresnu knjigu 'Srce zemlje' ('U mojoj se obitelji vrijeme dijelilo na prije i poslije rata'), ponajbolji je opis jednog mentaliteta karakterističnog za Bosnu i Hercegovinu u cjelini, što autorica naglašava već u sljedećoj rečenici. Tom rečenicom, koja je istovremeno i duboka i površna, Glorija Lujanović daje širu sliku jedne epohe pomoću koje je djelomično moguće detektirati i uzroke današnjeg, gotovo predapokaliptičnog stanja u svijetu", napisao je u predgovoru Josip Mlakić.

Knjigu se, dodao je, može promatrati i kao osobni, intimni autoričin proces, kao neku vrstu beskompromisnog i samonametnutog iskupljenja prema onima koji su propatili (i još pate) više od same autorice i njezine obitelji. "A za to morate biti beskrajno empatični i sposobni se uživjeti u patnje drugih, što je danas iznimno rijetka pojava", zaključuje Mlakić.

"Srce zemlje", napisala je u pogovoru Anita Milićević, individualno je i kolektivno putovanje. "Nije riječ samo o zemlji, nego o svakom tijelu koje je drhtalo od nezaliječene traume. Autorica je terapeutskim, nježnim, prijateljskim i suptilnim rečenicama pokazala što je svjedočanstvo – briga za ono bitno, za ono što nas se svih tiče, u isto vrijeme ne namećući nikakav sud i zaključak, nikakvu službenu verziju istine – naprosto je pustila sve one zaboravljene glasove da kroz nju i s njom govore", istaknula je.

Tekst i poezija Glorije Lujanović manifestacija su brige za ono bitno, za ono što je se kao ljudskoga bića tiče, što bi se trebalo ticati svakog čovjeka, piše Milićević. "Simboličan je i naslov Srce zemlje jer može značiti brigu za srce zemlje, brigu koju je kao ljudsko biće pustila u svijet", zaključuje autorica pogovora.

Gloria Lujanović rođena je 1993. godine u Novom Travniku (BiH). Studirala je na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Radi kao novinarka za nekoliko medija. Živi u Zagrebu od 2019. godine. U Nakladi OceanMore 2023. godine objavljena je njezina poema "Otac". (Hina)

   0
   0