Književnica Diana Burazer dobitnica nagrade "Ante Zemljar"

Književnica Diana Burazer dobitnica je književne nagrade „Ante Zemljar“ za 2024., jednoglasno je odlučilo Prosudbeno povjerenstvo Hrvatskog književnog društva (HKD).

18.02.2024. - 19:00
 0
Književnica Diana Burazer dobitnica nagrade "Ante Zemljar"
Foto: Hina

Nagrada, koju je HKD utemeljilo 2022., povodom stote obljetnice Zemljarova rođenja, sastoji od diplome, medaljona s književnikovim likom i umjetničke fotografije s motivima njegovog rodnog otoka Paga.

 Dodjeljuje se istaknutim književnicima iz zemlje ili inozemstva koji su svojim stvaralaštvom i originalnošću ostavili izuzetan trag na polju književnosti.

 Prvi dobitnik nagrade za 2023. bio je književnik Giacomo Scotti.

 Nagrada se uručuje svake godine oko književnikovog datuma rođenja, 18. veljače, a ove godine to će biti u četvrtak, 22. veljače u Rijeci.

 Ante Zemljar (Pag, 1922. – Zagreb, 2004.) u hrvatskoj književnosti bio je prisutan kao pjesnik, pripovjedač, romanopisac, književni kritičar i scenarist. Objavio je oko dvadesetak knjiga, nekoliko radio-komedija i filmskih scenarija, prevođen je na talijanski, španjolski, slovenski i engleski jezik. 

 Diana Burazer (Zagreb, 1953.) zastupljena je brojnim antologijama. Pjesme su joj prevođene na francuski, engleski, njemački, norveški, poljski, rusinski, ruski, bugarski, ukrajinski, makedonski, slovenski, albanski,… jezik.

 Surađuje u mnogim književnim listovima i časopisima. Piše poeziju, pjesme u prozi, kratke priče i povremeno, književnu kritiku.

 Urednica je u nakladničkoj kući „Fidipid“. (Hina)

   0
   0