Spačvanska šuma obnovljena s 26.000 sadnica hrasta lužnjaka

Spačvanska šuma, stradala u prošlogodišnjem olujnom nevremenu, obnovljena je s 26 tisuća sadnica hrasta lužnjaka, a projekt pošumljavanja pod nazivom "Volim šume" provela je tvrtka Dukat u suradnji s Hrvatskim šumama.

06.03.2024. - 19:49
 0
Spačvanska šuma obnovljena s 26.000 sadnica hrasta lužnjaka
Foto: Hina

Spačvanski bazen je područje najveće šume hrasta lužnjaka u Europi koja je u prošlogodišnjem olujnom nevremenu bila dramatično uništena. Projektom pošumljavanja je obnovljena s 26.000 sadnica.

U sadnji je sudjelovalo 140 volontera iz tvrtke Dukat i okolice Vinkovaca. Uz zaposlenike-volontere, bili su uključeni i stanovnici Otoka i okolice koji su se rado odazvali pošumljavanju svoga kraja, istaknuto je u priopćenju.  

Riječ je o trećoj sezoni projekta pošumljavanja "Volim šume".

Od 2021. godine do danas obnovljeno je 12 hektara šuma i posađeno 47.000 sadnica na području Gorskog kotara (10.000 sadnica), Draganića (11.000) i spačvanskog bazena (26.000). Projekt potvrđuje status najvećeg samostalnog projekta pošumljavanja u Hrvatskoj, istaknuto je. 

Sastavni dio projekta je i kreativni likovni natječaj koji Dukat raspisuje za učenike nižih razreda osnovnih škola i predškolce. Broj crteža koji stignu na natječaj na temu šuma definira opseg pošumljavanja u aktualnoj sezoni, za svaki pristigli crtež sadi se jedna sadnica stabla.

No, u ovoj trećoj sezoni projekta za svaki pristigli crtež zasađene su dvije sadnice hrasta lužnjaka kako bi se još značajnije doprinijelo obnovi spačvanske šume. Sudjelovalo je 51 posto svih osnovnih škola i 40 posto svih vrtića u Hrvatskoj pa tako projekt uz ekološku, ima i edukativnu dimenziju. (Hina)

   0
   0