Premijera Mozartove opere "Così fan tutte" u zagrebačkome HNK-u

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u koprodukciji s Operom Slovenskoga narodnog gledališča u Ljubljani premijerno će u petak, 9. veljače izvesti Mozartovu operu "Così fan tutte" pod ravnanjem maestra Valentina Egela i u režiji Alessija Pizzecha

29.01.2024. - 11:46
 0
Premijera Mozartove opere "Così fan tutte" u zagrebačkome HNK-u
Foto: Hina

Kako najavljuju iz HNK, priču o ženskoj vjernosti ispričanu kroz Mozartovu glazbenu partituru na pozornici zagrebačkoga kazališta izvest će mladi solisti uz Orkestar i Zbor Opere HNK u Zagrebu.

"Upravo u operi Così fan tutte Mozartova glazba je, po mišljenju mnogih, dosegnula svoje najduhovitije, najšarmantnije i najljepše trenutke. Važno je naglasiti kako u ovome projektu sudjeluju redom naši mladi solisti koji su postali članice i članovi našeg ansambla u posljednjih godinu i pol dana, kao i članica Opernoga studija, te stipendisti Opere HNK u Zagrebu", rekla je u povodu premijere ravnateljica Opere HNK u Zagrebu Željka Barišić Pulig.

U središtu radnje su dva para - vojni časnici Ferrando i Guglielmo, čije će uloge u premijernoj podjeli preuzeti Filip Filipović i Davor Nekjak, i njihove zaručnice, sestre Dorabella i Fioriligia, koje će tumačiti Emilia Rukavina i Darija Auguštan. Mladići su potpuno uvjereni u vjernost i vrline svojih voljenih, no njihov stariji i iskusniji prijatelj Don Alfonso, čiju ulogu dobiva Marco Bussi, izaziva ih na okladu, a u plan je uključena i služavka Despina (Marija Kuhar Šoša).

Uoči premijere, u nedjelju, 4. veljače u foajeu HNK održat će se program "Così fan tutte – Ususret premijeri", u kojem će sudjelovati solisti Opere HNK u Zagrebu. Publiku će s Mozartovom operom pobliže upoznati muzikologinja Zdenka Weber, muzikologinja Zrinka Matić, filozofkinja Nadežda Čačinovič, filozof Luka Boršić, skladatelj i dirigent Berislav Šipuš te redatelj Krešimir Dolenčić, uz moderatoricu Jagodu Martinčević. (Hina)

   0
   0