Potpredsjednica SAD-a poziva na primirje: Stanovnici Gaze 'umiru od gladi'

Američka potpredsjednica Kamala Harris pozvala je na trenutnu provedbu šestotjednog primirja u Gazi kako bi se omogućio priljev više pomoći na opkoljeno palestinsko područje i oslobađanje talaca koje drži Hamas.

04.03.2024. - 09:17
 0
Potpredsjednica SAD-a poziva na primirje: Stanovnici Gaze 'umiru od gladi'
Foto: Hina

"S obzirom na goleme razmjere patnje u Gazi, mora doći do trenutačnog prekida vatre, najmanje sljedećih šest tjedana", rekala je Harris u nedjelju, izazvavši oduševljenje okupljenih na 59. obljetnici "Krvave nedjelje" u Alabami, gdje su policajci pretukli američke demonstrante za građanska prava prije gotovo šest desetljeća.

Otvoreno je prozvala Izrael da ne čini dovoljno kako bi ublažio "humanitarnu katastrofu" u Gazi dok se Bidenova administracija suočava sa sve većim pritiskom da obuzda svog bliskog saveznika dok ratuje s militantima Hamasa.

"Ljudi u Gazi gladuju. Uvjeti su nehumani i naša zajednička ljudskost tjera nas da djelujemo", rekla je Harris. "Izraelska vlada mora učiniti više kako bi značajno povećala protok pomoći. Nema isprika", poručila je Harris.

Dodala je da Izrael mora otvoriti nove granične prijelaze, ne nametati "nepotrebna ograničenja" na isporuku pomoći, zaštititi humanitarno osoblje i konvoje te raditi na ponovnom uspostavljanju osnovnih usluga i promicanju reda kako bi "više hrane, vode i goriva moglo doći do onih kojima su potrebni". (Hina)

   0
   0