NJEMAČKI HOTELIJERI I UGOSTITELJI NE MOGU NAĆI OSOBLJE TIJEKOM EP-a

Njemački ugostitelji i hotelijeri očekuju rekordni posjet tijekom Europskog prvenstva u nogometu ali istodobno strahuju zbog pomanjkanja osoblja, javljaju njemački mediji u četvrtak.

31.05.2024. - 14:23
 0
NJEMAČKI HOTELIJERI I UGOSTITELJI NE MOGU NAĆI OSOBLJE TIJEKOM EP-a
Foto: (Reuters)

„Na tržištu je gotovo nemoguće pronaći osoblje, morat ćemo se snaći i na određeno vrijeme preko privatnih agencija za posredovanje privući osoblje iz drugih branši“, kaže za javni servis ARD Sami Nofal, menadžer hotela Heiner's Parkhotel u zapadnonjemačkom Gelsenkirchenu gdje se, između ostalog, održavaju utakmice izabranih vrsta Srbije i Engleske.

U sklopu hotela se nalazi i velika terasa na kojoj će biti organizirana i javna praćenja utakmica EP-a koji se od 14. lipnja do 14. srpnja održava u Njemačkoj.

„Osoblje ‚posuđeno‘ tijekom EM-a nas košta osjetno više ali nemamo izlaza“, kaže Nofal.

Nitko ne želi raditi za minimalac

Ugostitelji diljem Njemačke uoči EP-a u njihovoj zemlji s poteškoćama pronalaze novo osoblje koje je djelomice napustilo branšu tijekom pandemije koronavirusa.

Sindikati djelatnika u hotelskoj i ugostiteljskoj branši NGG smatra da su radnici ugostiteljstvu i hotelijerstvu okrenuli leđa i velikim dijelom se nisu vratili nakon pandemije zbog tradicionalno niskih satnica.

„To je, kako je pokazalo ispitivanje među našim članovima, glavni razlog zašto osoblje okreće leđa ugostiteljstvu“, priopćio je NGG.

Ugostitelji svojim zaposlenima u pravilu plaćaju oko 13 eura po satu za konobare.

Izbjeglice nepodobne za rad u ugostiteljstvu?

Udruge ugostitelja razlog u kadrovskim problemima prvenstveno vide u „akademizaciji“ društva i demografskim promjenama.

Kritičari socijalne politike aktualne vlade ukazuju na to da je i milijune izbjeglica koje su od 2015. stigle u Njemačku teško pridobiti za ove poslove jer su u pravilu socijalne povlastice više od zarade u ugostiteljstvu. Osim toga izbjeglice i azilanti u pravilu ne vladaju njemačkim jezikom u dovoljnoj mjeri da bi radili direktno s mušterijama.

Unatoč problemima s osobljem, ugostitelji hotelijeri očekuju pozitivnu bilancu predstojećeg EP-a u Njemačkoj i slične povoljne efekte kao i tijekom održavanja Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj.

„Čak i ako svi hoteli i ugostiteljski objekti ne povećaju promet direktno zbog EP-a ne treba podcijeniti pozitivnu atmosferu i plus za Njemačku kao turističko odredište“, kaže Ingrid Hartges, direktorica krovne udruge ugostitelja i hotelijera Dehoga.

Dvostruko više cijene smještaja

I dok hoteli dosad ne bilježe eksploziju rezervacija u danima kada se u gradovima gdje se nalaze igraju utakmice, platforma Airbnb bilježi dvostruko veći broj rezervacija u usporedbi s istim razdobljem prošle godine i to usprkos činjenici da su vlasnici smještaja drastično povećali cijene.

Tako za najjednostavniji apartman u prosjeku treba izdvojiti oko 180 eura za noć dok sobe u prosjeku stoje oko 90 eura. Najviše stranih gostiju dolazi iz Velike Britanije.

U resortu Mark Brandenburg u gradiću Neuruppinu nedaleko Berlina, gdje će boraviti hrvatska nogometna reprezentacija, cijena sobe tijekom prvenstva se kreće oko 300 eura po noći.

 

   0
   0