Milo Manara : legenda stripa svečano otvorio 29. Sa(n)jam knjige u Istri

Jedan od najvećih autora stripa na svijetu Milo Manara svečano je u petak u Puli otvorio 29. izdanje Sajma knjige u Istri ,u čijem prodajnom dijelu posjetitelje očekuje više od 20 tisuća naslova 300 izdavača, dok su popusti od 20 do 70 posto.

24.11.2023. - 16:06
24.11.2023. - 16:06
 0
Milo Manara : legenda stripa svečano otvorio 29. Sa(n)jam knjige u Istri
Foto: Milo Manara/ HINA

Sajam i ove godine nudi izdanja velikih izdavača koje već svi prepoznaju i traže, a poseban je naglasak na malim izdavačima, koji kao i svake godine imaju važno mjesto na pulskom Sajmu. Dok je scena jaka u svim segmentima, od dječje knjige preko publicistike do romana, a tijekom deset sajamskih dana, sve do 3. prosinca, na stotinjak programa Pulskog festivala knjiga i autora sudjelovat će više od 250 gostiju iz Hrvatske i inozemstva.

 "Sretan sam i počašćen biti na ovom cijenjenom sajmu. Ovo je sajam knjige, a ja sam stripaš, crtam stripove. Odati priznanje stripu na ovakvoj manifestaciji od iznimne je važnosti i zato hvala organizatoru", poručio je Manara otvarajući sajam.

Izaslanica ministrice kulture i medija Nevena Tudor Perković istaknula je kako se stavljajući strip kao glavnu temu sajma "Život u oblacima" pružila svima prilika družiti se s istinskim velikanima stripa.

 "Strip se kao umjetnička forma obično smatra djelom popularne masovne kulture ili formom koja je najbliža i namijenjena djeci i često se zanemaruju njegove veze s vizualnom umjetnošću s filmom animacijom te glazbom i dizajnom", rekla je Tudor Perković dodavši da je postavljanje stripa u širi kulturni kontekst iznimno dragocjeno jer "otvara nove puteve u istraživanju ove umjetnosti".

Stoga, istaknula je, "s velikim zadovoljstvom svjedočimo jačanju strip scene te povećanju interesa čitatelje za ovu vrstu umjetnosti".

"Sukladno ovogodišnjoj temi naglasak je prvenstveno na stripu gdje je izloženo petnaestak hrvatskih i regionalnih izdavača stripa, a među autorima to su stripovi brojnih autora - od slavnoga Mila Manare sve do mladih samostalnih hrvatskih umjetnika. Zato smo okupili veliki broj regionalnih izdavača", poručila je direktorica sajma Magdalena Vodopija.

Napomenule je da će na sajmu biti i štand talijanskih nakladnika sa šestotinjak naslova za djecu i odrasle, štand izdavača iz Srbije na kojemu će se s više od 300 novih naslova predstaviti 40-ak nakladnika od klasika, preko stripa do publicistike.

Ovogodišnji je sajam, podsjetila je, posvećen profesoru Miroslavu Bertoši, zasigurno najvećem povjesničaru Istre, a u prvom ovogodišnjem programu bit će predstavljena njegova knjiga "Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći" koju je postumno objavila Hrvatska sveučilišna naklada.

Prvi dan Sajma obilježit će i predstavljanje novoga romana Kristiana Novaka "Slučaj vlastite pogibelji" u izdanju nakladnika OceanMore, koji, kako je najavila "željno očekuje cijela Hrvatska".

 Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica rekao je da je sajam "duboko ukorijenjen u svoju zajednicu, a ima vrlo visoko izražene estetske kriterije i nikad nije išao niz dlaku i zato je iznimno cijenjen", dok je pulski gradonačelnik Filip Zoričić izrazio zadovoljstvo jer je sajam posvećen najvećem istarskom profesoru Miroslavu Bertoši koji je u svojim zapisima ostavio zaista vječni trag ovoga grada, prostora i zavičaja u kojem živimo.

 Temu "Život u oblacima" ocijenio je iznimno intrigantnom jer se, kako je rekao, "često pitamo je li bolje živjeti u oblacima ili čvrsto na zemlji".

   0
   0