Međunarodni dan muzeja na temu "Muzeji za edukaciju i istraživanje"

Ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja "Muzeji za edukaciju i istraživanje" Međunarodni savjet muzeja (ICOM) ističe značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje njeguju i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

08.03.2024. - 21:52
 0
Međunarodni dan muzeja na temu "Muzeji za edukaciju i istraživanje"
Foto: Hina

Svake godine tema se odnosi na druge UN-ove ciljeve održivog razvoja, pa su muzeji pozvani da 18. svibnja, kao institucije usmjerene učenju, potaknu razmišljanje o postizanju kvalitetnijeg obrazovanja i promoviraju cjeloživotno učenje, stoji u najavi Muzejskog dokumentacijskog centra, nositelja obilježavanja tog dana u Hrvatskoj.

Želja je da buduće generacije na kreativan, dinamičan i zanimljiv način potaknu na promišljanje o kompleksnim društvenim izazovima današnjice, usvajanje znanja o uzrocima i posljedicama ljudskoga utjecaja na prirodu, te na razvijanje kritičkoga mišljenja i osobne odgovornosti nužne za održivost.

"Tema je široka koliko su široki i razgranati ciljevi i podciljevi UN-ove globalne agende", ističe se.

ICOM predlaže organiziranje izložbi, vodstava, predavanja, radionica, posjeta arheološkim lokalitetima i spomenicima koji su ugroženi nerazumnim razvojem, a riječ je o stjecanju znanja i vještina potrebnih da se unaprijedi održivi razvoj, održivi stilovi života, ljudska prava, rodna ravnopravnost kao i promoviranju kulture mira i nenasilja, pripadnosti globalnoj zajednici i poštivanju kulturne raznolikosti. 

Jedan od podciljeva govori i o potrebi prilagodbe obrazovnih objekata djeci i osobama s invaliditetom. 

"Zvuči kao fraza, ali kada znamo da prema istraživanju koje je proveo MDC među hrvatskim muzejima 61 posto stalnih postava naših muzeja nije ni na koji način pristupačno osobama s invalidnošću (najviše je prilagodbi za osobe s poteškoćama u kretanju), a svega 29 posto ima posebne sadržaje za djecu prostora za prilagodbe je na pretek", kažu iz MDC-a.

Svi koji žele svojim događanjima sudjelovati u ovogodišnjoj manifestaciji trebaju popuniti prijavnicu i poslati na mail info@mdc.hr do petka 26. travnja. (Hina)

   0
   0