Zagreb: Noćni marš za ekonomsku ravnopravnost žena, zaštitu od nasilja...

Na Noćnom maršu organiziranom u petak na Međunarodni dan žena, brojni su prosvjednici, prolazeći centrom Zagreba povicima, plakatima i zviždanjem zahtijevali ekonomsku i socijalnu ravnopravnost žena, uvođenje prava na pobačaj u Ustav, te zaštitu od svakodnevnog nasilja kojemu su izložene.

08.03.2024. - 22:03
 0
Zagreb: Noćni marš za ekonomsku ravnopravnost žena, zaštitu od nasilja...
Hina
Zagreb: Noćni marš za ekonomsku ravnopravnost žena, zaštitu od nasilja...

"Feminizam i gotovo" slogan je pod kojim je ove godine feministički kolektiv fAKTIV organizirao prosvjedni marš "Noćni marš - 8. mart". Sudjelovalo više od tisuću prosvjednika i održan je već osmu godinu zaredom. Ove godine Noćni marš osim u Zagrebu održao se i u Splitu, Rijeci, Šibeniku i Osijeku.

Mirno okupljanje započelo je oko 18 sati na Trgu žrtava fašizma, a prosvjedna povorka s više od tusuću okupljenih je u 18,30 sati krenula prema Trgu bana Jelačića, i potom preko Frankopanske i Masarykove i Tesline ulice do parka Zrinjevac.

"Ne postoji pravo na seks - silovanje je zločin", "Mukte tamponi i pilule", "Smrt nasilju nad slobodom", "Žene kontra sistema", "Kleknite pred našim pravima", Snažna, hrabra, odvažna", samo su neki od transparenata koji su nosili okupljeni.

Tijekom sat i pol vremena marša koliko je prosvjednicima trebalo da dođu do Zrinjevca, zviždali su i uzvikivali razne parole dok su ih pozdravljali prolaznici i stanari centra, te su im automobili trubili u znak podrške. Prosvjednici su držeći transparentne koračali uz podršku bubnjara i drugih glazbenika. 

Poruke organizatorica Marša

Organizatorice iz fAKTIVA započele su i završile marš govorima u kojima su istaknule kako je feminizam i borba za ženska prava nužna jer im država neće ustupiti prava ako se za njih sami ne izbore. "Ovogodišnja parola je Feminizam i gotovo jer je to naš odgovor na jeftine provokacije koje tvrde da su žene ravnopravne i da nema više smisla marširati" ističu.

“Feminizam su žene koje hrabro pričaju o nasilju u školama i kabinetima, u bolnicama i ginekološkim ordinacijama, u sudnicama i na šatlerima ove zemlje, na ulicama i u četiri zida. Feminizam su žene koje će tek progovoriti", upozorile su.

Istaknuli su kako marširaju za sve potplaćene radnike i radnice stavivši pritom poseban naglasak na radnice propalih poduzeća koje godinama traže zarađene otpremnine kao i strane radnike i radnice koji se svakodnevno susreću sa rasizmom i neljudskim uvjetima u kojima žive i rade.

"Kada nas pitaju što mislimo o zakonu o femicidu, odgovaramo da se bojimo kako će i ovaj zakon biti samo mrtvo slovo na papiru kao što je zakon o pobačaju", rekla je jedna od govornica naglasivši kako pobačaj ženama u Hrvatskoj i dalje nije dostupan jer preko 60 posto ginekologa ima priziv savjesti i ne žele raditi svoj posao.

"Svjesne smo da same ne možemo ništa, a da kratkoročno možemo malo. Znamo da je odgovor u zajedništvu. Feminizam gradimo zajedno, feminizam smo sve mi – i gotovo”, zaključile su članice fAKTIVa.

U povorci su bili i neki političari, među ostalima saborske zastupnice Dalija Orešković i Sandra Benčić kao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova zamjenica Danijela Dolenec. (Hina)

   0
   0