Izraelski i palestinski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu

Ministri vanjskih poslova EU-a sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu odvojeno sa svojim kolegama iz Izraela i Palestinske samoprave, objavili su obaviješteni izvori.

19.01.2024. - 22:22
 0
Izraelski i palestinski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu
Foto: Hina

Izraelski šef diplomacije Israël Katz sastat će se s europskim ministrima u ponedjeljak ujutro, a poslije podne šef palestinske diplomacije Rijad al-Maliki, pojasnili su izvori, dodajući da sastanak između njih dvojice nije predviđen.

Dvadeset i sedam europskih ministara želi čuti od dvojice šefova diplomacija na koji način  namjeravaju okončati nasilje i napade u Gazi gdje su tisuće ljudi poginuli u izraelskom odgovoru na napad Hamasa 7. listopada.

U Bruxellesu očekuju i druge ministre iz regije - egipatskog, saudijskog i jordanskog, kao i glavnog tajnika Arapske lige s kojima će europski šefovi diplomacija imati radni ručak.

Europska unija se u više navrata, poput Sjedinjenih Država, založila za rješenje o dvije države kako bi se stabilizirala regija i donio mir.

Nekoliko država članica EU-a pozvalo je na trajni i trenutni prekid vatre, no druge, poput Njemačke i Mađarske, tome se protive inzistirajući na pravu Izraela da se brani uz poštivanje međunarodnog prava.

Očekuje se da će na sastanku u ponedjeljak ministri vanjskih poslova EU-a podržati nove sankcije protiv Hamasa. Nekoliko država članica također poziva na sankcije protiv ekstremističkih izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali, ali neke druge nisu za to. (Hina)

   0
   0