HRVATSKI FILM "PROSLAVA" PREMIJERNO NA PRESTIŽNOM FESTIVALU U KARLOVIM VARIMA

Hrvatski film "Proslava", dugometražni prvijenac redatelja Bruna Ankovića i scenaristice Jelene Paljan, svjetsku premijeru imat će ovog ljeta u glavnoj konkurenciji prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima i natjecat će se za Kristalni globus.

28.05.2024. - 13:00
 0
HRVATSKI FILM "PROSLAVA" PREMIJERNO NA PRESTIŽNOM FESTIVALU U KARLOVIM VARIMA
Foto: Hina

Karlovi Vari jedan su od najstarijih i najprestižnijih filmskih festivala u Europi na kojem se prikazuje više od 200 naslova. Održava se od 28. lipnja do 6. srpnja, a "Proslava" je uvrštena u glavni natjecateljski program i natjecat će se za Kristalni globus za koji konkurira s 10 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta. 

Film "Proslava" nastao je prema istoimenom, višestruko nagrađivanom romanu Damira Karakaša. 

"Kad sam prvi put pročitao Karakašev roman, izuzetno me se dojmilo kako u njemu kroz intimnu priču glavnog lika Mije i njegove obitelji probija vrlo jasna, ali konkretnim događajima škrta i neizravna povijest ovih naših krajeva koji se neprestano vrte u krugu ratova, neimaštine i tragične nade da može biti bolje", izjavio je redatelj Bruno Anković.

Dodao je kako se film bavi time na koji način politika i ideologija, koja je uvijek u stopu prati, oblikuju naše privatne živote, utječu na naše intimne odluke i zbog čega ih je nemoguće izbjeći.

"Proslava" je snimana na autentičnim lokacijama u Ličko-senjskoj županiji tijekom četiri godišnja doba i prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. 

Na kraju Drugog svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti. Mijo nas vodi na putovanje u prošlost, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražujemo okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu. 

Ulogu glavnog lika Mije odigrala su trojica glumaca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović. 

Proslavu je producirala Eclectica iz Zagreba, a producentice su Tina Tišljar i Rea Rajčić.

"Selekcija filma u glavnu konkurenciju festivala u Karlovim Varima došla nam je kao potvrda da je priča iz 'Proslave' geografski i politički univerzalna i velika, iako Karakašev roman i naš film govore o malom čovjeku u srcu Like", izjavile su producentice filma.

Film je hrvatsko-katarska koprodukcija, uz podršku slovenske produkcijske kuće Pakt Media i koproducenata Diega Zanca i Ire Cecić. Projekt su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski institut u Dohi, Kreativna Europa (Potprogram Media) i Hrvatska radiotelevizija.

   0
   0