Gruzijski redatelj predstavlja u Hrvatskoj svoj film o fanovima Staljina

Gruzijski redatelj Nikoloz Bezhanishvili predstavit će 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli svoj dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi", priču iz Staljinova rodnog mjesta u kojem skupina nostalgičnih komunista sanja o povratku u vremena diktatora i kontrole.

15.02.2024. - 12:09
 0
Gruzijski redatelj predstavlja u Hrvatskoj svoj film o fanovima Staljina
Hina
Gruzijski redatelj predstavlja u Hrvatskoj svoj film o fanovima Staljina

Skupina 70-godišnjih Staljinovih obožavatelja kreće u prosvjed zbog uklanjanja spomenika njihovog junaka, no pravi problem nastane kad se pojavi druga staljinistička stranka koja se predstavlja kao jedina istinska zaštitnica staljinizma.

"Dokumentarac je to koji na trenutke graniči s fikcijom, uz niz urnebesnih situacija i plejadom ekscentričnih likova, o ljudima koji su toliko zarobljeni u prošlosti da ne primjećuju kako se svijet oko njih nepovratno promijenio", ističe se u najavi. 

Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu - IDFA, a nagrađen je na nekoliko festivala: najboljim filmom na području središnje i istočne Europe proglašen je na Astra Film Festivalu u Sibiu dok je kao najbolji dokumentarac ovjenčan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Tbilisiju CinéDOC. 

Nikoloz Bezhanishvili autor je nekoliko dokumentaraca koji radi i djeluje u sklopu gruzijske produkcijske kuće Nikadocfilm čiji su primarni fokus dokumentarni filmovi različitih žanrova, od opservacijskih do poetskih. 

Njegov se film prikazuje u Hrvatskoj u sklopu KineDoka, mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja više od 200 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. 

Ta međunarodna filmska zajednica povezuje publiku i autore dokumentarnih filmova, a projekcije se održavaju na različitim lokacijama, kao što su društveni centri, galerije, kafići, parkovi, šume, dvorišta klubova, trgovi, te knjižnice i škole.

Zagrebačka projekcija filma održat će se u Dokukinu KIC, dok će se besplatna projekcija održati u Klubu & knjižari Giardini 2 u Puli. Nakon projekcija održat će se razgovor s redateljem. (Hina)

   0
   0