Gastro subotom: File kovača sa zelenim raviolima i sušenim rajčicama

Kuhar koji danas donosi recept zove se Miro Radobuljac. Odlučio se za jelo morskog predznaka, svjestan da smo u Dalmaciji i da je riječ o jelu koje je jako traženo u restoranu u kojem radi

25.11.2023. - 07:00
25.11.2023. - 07:53
 0
Gastro subotom: File kovača sa zelenim raviolima i sušenim rajčicama
File kovača sa zelenim raviolima i sušenim rajčicama Mira Radobuljca (K. B.)
Gastro subotom: File kovača sa zelenim raviolima i sušenim rajčicama

Ovotjedni kuhar u gastro prilogu Zadarskog portala je Miro Radobuljac. Afinitet prema dobroj „spizi“ kao i „igranju“ s okusima i mirisima krenuo je kod njega još u tinejđerskoj dobi, a ljubav koja je tada počela prema kulturi objedovanja s godinama je sve više i više rasla. Po završetku srednje škole svoj je zanat razvijao, kako predanim učenjem i upoznavanjem tajni kulinarstva, tako i praksom, predanim radom. Rezultati stoga nisu izostali, svoju je poziciju među kolegama itekako učvrstio, brojeći danas preko 17 godina rada, od kada se usavršava u tehnikama kuhanja. 

Miro Radobuljac se u kulinarstvo zaljubio još kao tinejđer

Prepoznali su to brojni ljubitelji dobrog „zalogaja“, prije svega u Zadru gdje trenutno radi u jednom od renomiranih gradskih restorana. Za potrebe pisanja ovog članka odlučio se, kako kaže, za jelo morskog predznaka, svjestan da smo u Dalmaciji i da upravo to jelo njegovi gosti jako traže.

- Domaći i strani gosti rado naručuju i redovito pohvaljuju moj file kovača sa zelenim raviolima i sušenim rajčicama pa sam uvjeren da će se svidjeti i vašim čitateljima, ističe Radobuljac. (K. B.) 

File kovača sa zelenim raviolima i sušenim rajčicama

Sastojci:

400 g filea kovača 

200 g raviola ili svježe pašte

50 g sušene cherry rajčice a može i svježa

4-5 češanja češnjaka

1 dl bijelog vina

2 dl ribljeg temeljca

0,5 dl vrhnja za kuhanje

2 jušne žlice maslaca 

maslinovo ulje

2 jušne žlice glatkog brašna

Priprema:

Filet ribe pobrašniti te popržiti s obje strane u tavi na već zagrijanom ulju. Dodati češnjak te bijelo vino, a kad prokuha dodati rajčicu i riblji temeljac. Raviole ili paštu po želji prokuhati do pola vremena kuhanja u slanoj vodi te dodati u ribu nakon što se doda temeljac koji je prokuhao s ribom. Dodati vrhnje i maslac te lagano tresti dok se ne reducira do željene gustoće umaka. Posuti sjeckanim peršinom.

   0
   0