Dokukino KIC: U programu i Oskarom nagrađeni "20 dana u Mariupolju"

Program zagrebačkog Dokukina KIC narednih dana donosi izbor aktualnih naslova, među kojima je i nedavno Oskarom nagrađeni dokumentarni film "20 dana u Mariupolju" ukrajinskog novinara, dobitnika Pulitzera Mstislava Černova.

14.03.2024. - 20:29
 0
Dokukino KIC: U programu i Oskarom nagrađeni "20 dana u Mariupolju"
Foto: Hina

"Riječ je o važnom dokumentarcu koji nas vodi na bojno polje, u zemlju paraliziranu višegodišnjim ratom, i prikazuje život civila zarobljenih u opsadi", ističe se u najavi filma, koji je na programu u subotu, 16. ožujka. 

Kako se podsjeća, prestižnu američku filmsku nagradu redatelj je primio uz gorke riječi, žaleći nad situacijom u Ukrajini, realnost koja ga je nagnala da snimi svoj film.

U četvrtak Dokukino donosi dokumentarni triler "Preblizu" Botonda Püsöka,  o majci koja se u maloj zajednici koja ju ne prihvaća, nakon traumatičnog događaja u kćerinu životu, bori s ožiljcima iz prošlosti.

Nakon projekcije tog “vrlo riskantnog, odvažnog i delikatnog” filma priredit će se razgovor s protagonisticom Andreom Kali, a moderirat će Ana Pecotić, jedna od pokretačica inicijative #SpasiMe. Film još igra u nedjelju 17. ožujka.

U petak, 15. ožujka, počinje novi ciklus programa Hall of Fame posvećen ‘ekscentričnim portretima’, kultnim i zaboravljenim klasicima američkog direktnog filma i francuskog filma istine o pojedincima koji dovode u pitanje društvene konvencije. 

Otvara ga epska tragikomedija o dvjema ekscentričnim rođakinjama Jackie Onassis, preteča reality TV-a i jedan od najcjenjenijih izdanaka direktnog filma, Grey Gardens. Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar Luka Ostojić.

Osim "20 dana u Mariupolju" na subotnjem programu je još jedan film iz KineDok kataloga, film mađarske redateljice Erike Kapronczai, "Kim" o intrigantnoj ličnosti s budimpeštanske umjetničke scene i njezinoj borbi s ovisnošću. 

Za nedjelju je najavljen dokumentarac "Beskrajno sjećanje" čileanske redateljice Maite Alberdi, u kojem glumica i bivša čileanska ministrica kulture Paulina Urrutia revno dokumentira svoj odnos sa slavnim novinarom i piscem Augustom Góngorom. (Hina)

   0
   0