ZADAR: MILANOVIĆ ODLIKOVAO SREDIŠTE ZA OBUKU DOČASNIKA „DAMIR TOMLJANOVIĆ GAVRAN“

Nakon završetka natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH "Memorijal bojnik Davor Jović - natjecanje Prvi za Hrvatsku", predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je u srijedu Središte za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran“ Redom Bana Jelačića.

08.05.2024. - 16:54
 0
ZADAR: MILANOVIĆ ODLIKOVAO SREDIŠTE ZA OBUKU DOČASNIKA „DAMIR TOMLJANOVIĆ GAVRAN“
Foto: Hina

Natjecanje se održalo u čast obilježavanja 30. godišnjice pogibije brigadira Damira Tomljanovića Gavrana i 30. obljetnice ustrojavanja Središta za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran" Šepurine.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović odlikovao je Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran“ Redom Bana Jelačića za izniman doprinos ustroju i razvitku OSRH .

Uoči dodjele odlikovanja pročitana je povjesnica Središta, postrojbe koja je osnovana 17. travnja 1994. godine na inicijativu generala Ante Gotovine.

"To je bilo novo poglavlje za naše Oružane snage. Središte je služilo da formiramo kadar koji nam je najvažniji. To je bila 1994. godina, pripremali smo naše snage, posebno profesionalne postrojbe, za finalni obračun s agresorom. Radilo sa dan i noć, središte je stasalo s vrhunskim instruktorima, a u godinu dana bilo je formirano oko 800 pripadnika OSRH. Bili smo spremni za kraj rata, za oslobođenje naše domovine", prisjetio se general Gotovina.

Umirovljeni djelatnik Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika „Damir Tomljanović Gavran“ Željko Turić naglasio je da su mnogi njihovi pripadnici i polaznici raznih obuka obnašali ili još uvijek obnašaju odgovorne dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Natjecanje pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja

Prvi dočasnik Zapovjedništva specijalnih snaga – naš je pripadnik, prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske - naš je pripadnik , prvi dočasnik Središta za razvoj vođa – naš je pripadnik, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga – naš je pripadnik, zapovjednik Središta za razvoj vođa Marko Babić – naš je pripadnik, rekao je Turić.

Nakon dodjele odlikovanja Milanović je na svečanosti u povodu završetka natjecanja "Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“ uručio prijelazni pehar pobjedniku natjecanja, pripadniku specijalnih oružanih snaga iz vojne baze u Delnicama.

Natjecanje se održalo na području bivše vojarne u Šepurinama, Nina, Ninskih Stanova, Žerave i Zadra, a cilj je bio prikazati odlike hrvatskog vojnika – požrtvovnost, hrabrost, izdržljivost i predanost.

Natjecatelji su pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja pokazali znanje i vojničke vještine te tjelesnu i psihološku pripremljenost na zahtjevnoj stazi dugoj oko 34 kilometra svladavanjem sedam radnih točaka.

Natjecali su se pripadnici OSRH, MUP-a i oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja, ukupno njih 80 - 72 natjecatelja i osam natjecateljica, od toga 40 pripadnika i pripadnica Hrvatske vojske, 10 MUP-a te 30 iz savezničkih i partnerskih oružanih snaga iz 12 država i jednog NATO zapovjedništva.

   0
   0