Vidović (Socijaldemokrati): Subotnji prosvjed je prosvjed upozorenja

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović, saborski zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković i predsjednica Središnjeg odbora stranke Aleksandra Biškupec Šević, održali su u četvrtak konferenciju za medije na osječkom Trgu Ante Starčevića ususret velikom prosvjedu lijevo-liberalnih oporbenih stranka koji će se održati u subotu.

15.02.2024. - 19:46
 0
Vidović (Socijaldemokrati): Subotnji prosvjed je prosvjed upozorenja
Foto: Socijademokrati

Predsjednik Socijaldemokrata tom je prilikom naglasio kako je najavljeni prosvjedni skup upozoravajuće naravi, no i mogući početak jednog ozbiljnijeg vaninstitucionalnog djelovanja koje će možda biti potrebno.

„Želimo poručiti s ovog trga koji nosi ime jednog od hrvatskih velikana da ćemo u subotu na Trgu sv. Marka, središnjem mjestu demokratskih institucija Hrvatske, simbolički spojiti sve trgove kao odgovor na opasni koktel koji nam je servirao Andrej Plenković i vladajući HDZ, a riječ je o tzv. Lex AP i izboru Ivana Turudića na mjesto glavnog državnog odvjetnika. Time su stvorene pretpostavke za ozbiljnu demokratsku regresiju na koju smo prisiljeni reagirati i to jasnim iskazom našeg ne pristajanja na bilo kakvo reduciranje i suspenziju demokratskih prava građana. Demokracija nije samo dodatni ures na državu nego je temeljni princip funkcioniranja uređenog društva“, naglasio je Vidović.

„Ne pristajemo na to da se omogućava da se u ranim jutarnjim satima odvodi novinare, da im se oduzimaju mobiteli i laptopi i ograničava pravo na objektivno izvještavanje jer u Hrvatskoj, koja je  evidentno premrežena koruptivnim klijentelističkim stranačkim zarobljavanjem institucija, postoji imperativ nepristrano i slobodno obavještavati javnost kako bi se upravljački stil kojeg je inaugurirao HDZ i kojeg provodi već 30 godina konačno promijenio“, nastavio je Vidović.

 Izjavio je kako Socijaldemokrati neće prihvatiti povratak u vrijeme kada se prisluškivalo 250 novinara i da nam uzor ne može biti ni Vučićeva Srbija ni Orbanova Mađarska stoga je pozvao sve demokratski nastrojene građane da se pridruže prosvjedu.

 Predsjednik Socijaldemokrata ujedno se očitovao i o pritužbi koju je predsjednik Visokog kaznenog suda uputio protiv suca Turudića zbog povrede Kodeksa sudačke časti.

„Riječ je o očekivanoj reakciji. Nakon spoznaje da se Turudić sastajao s Mamićem, čovjekom koji je pušten iz zatvora uz jamčevinu, evidentno je da je riječ o eklatantnom kršenju sudačkog kodeksa. Iako je Turudić izabran GDO on je zapravo sudac koji u cijelosti potpada svim normama sudačkog kodeksa ponašanja i dokle god ne bude otišao iz sudstva to pokretanje je apsolutno utemeljeno i nije u nijednom smislu upitno. Sve ovo je potvrda onoga o čemu smo mi u oporbi već toliko govorili, da sudac Turudić nije kapacitiran, niti moralno niti etički za obnašanje jedne od najviših pravosudnih dužnosti u ovoj zemlji“, zaključio je Vidović.

Socijaldemokrati

 

 

   0
   0