TESTOVI PJESAMA U ZADNJIH 40 GODINA POSTALI AGRESIVNIJI I PUNI NASILJA

Stihovi pjesama u posljednjih su 40 godina postali agresivniji i puni nasilja, a tekstovi rap, country, pop, R&B i rock pjesmama postali su jednostavniji i češće se ponavljaju, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports.

04.04.2024. - 15:05
04.04.2024. - 19:41
 0
TESTOVI PJESAMA U ZADNJIH 40 GODINA POSTALI AGRESIVNIJI I PUNI NASILJA
Foto: Hina

U rap glazbi uočen je najveći porast agresivnih tekstova i negativnih emocija, dok ih je najmanje uočeno u country pjesmama, rekli su istraživači.

Eva Zangerle, docentica na Odsjeku za informatiku Sveučilišta u Innsbrucku smatra da su riječi povezane s gnjevom i ljutnjom u pjesmama možda postale češće jer glazba - kao ogledalo društva - "odražava općenitije promjene u društvu i kulturi".

Profesorica Zangerle i njezini kolege analizirali su tekstove 12.000 pjesama na engleskom jeziku objavljenih između 1980. i 2020. godine.

Istodobno su proučili stranice s takvim tekstovima na internetskoj platformi za tekstove pjesama Genius.

Tim je otkrio da su, općenito, tekstovi s vremenom postali jednostavniji i lakši za razumijevanje.

Analiza je pokazala i da se smanjio broj riječi koje se koriste u pjesmama, osobito kada je posrijedi rap i rock glazba. 

Stručnjaci pretpostavljaju da bi to mogla biti posljedica promjene u načinu izvedbe glazbe, a pritom misle na sve veći broj pjesama koje se reproduciraju kao pozadinska glazba.

"U posljednjih 40 godina svjedoci smo raznih promjena - od kupnje gramofonskih ploča u trgovinama do mogućnosti izbora među stotinama milijuna pjesama na platformama za streaming putem mobilnog telefona", rekla je Zangerle, dodavši da je "i to promijenilo način na koji se danas glazba konzumira."

Istraživači su ustanovili i da su tekstovi s vremenom postali emotivniji i osobniji te da je u rapu zamjetno povećanje i pozitivnih i negativnih riječi.

Emotivno negativni tekstovi sve su češći i u R&B-ju, popu i u country pjesmama.

Analizom stranica na Geniusu tim je otkrio da su se starije rock pjesme birale više od onih novijih, no obratno je kod country pjesama.

To bi moglo značiti da slušatelji rocka preferiraju tekstove starijih pjesama, a obožavatelji countryja možda preferiraju tekstove novijih pjesama.

Komentirajući svoje zapažanja zaključili su: "Naše istraživanje upućuje na to da u slučaj rapa, rocka i countryja tekstovi imaju važniju ulogu nego u ostalim glazbenim žanrovima i da interes slušatelja za tekstove nadilazi i samo slušanje glazbe."

U odvojenom su istraživanju američki znanstvenici nedavno pokušali utvrditi kako na ispitanike utječu pjesme čiji su tekstovi prožeti nasiljem.

U zaključku studije, objavljene u časopisu Journal of Personality and Social Psychology stoji da pjesme koje govore o nasilju mogu rezultirati time da osoba iz čista mira postane ratoborna i da joj se jave agresivne misli.

"Jedan od najvažnijih zaključaka ovog i još nekih istraživanja o nasilju u svijetu zabave glasi: tekstovi pjesama snažno utječu na osobu koja ih sluša", kazao je voditelj istraživačkog tima Craig Anderson. "To je poruka na koju svi trebaju obratiti pozornost, osobito roditelji djece i adolescenata."

   0
   0