SVJEDOK ĆURKOVIĆ: ODLUKE O KUPNJI I PRODAJI IGRAČA DONOSIO ZDRAVKO MAMIĆ

U nastavku suđenja braći Mamić i ostalima u tzv. aferi "Dinamo 2" bivši član Nadzornog odbora kluba Krešimir Ćurković rekao je u ponedjeljak da je, koliko mu je poznato odluke o kupnji ili prodaji nogometaša donosio Zdravko Mamić, a na sjednicama klupskih tijela nije se govorilo o detaljima transfera igrača.

13.05.2024. - 18:50
 0
SVJEDOK ĆURKOVIĆ: ODLUKE O KUPNJI I PRODAJI IGRAČA DONOSIO ZDRAVKO MAMIĆ
Foto: Profimedia

U svom iskazu na osječkom Županijskom sudu Ćurković je naveo kako je u Nadzorni odbor (NO) imenovan na zamolbu svog dugogodišnjeg prijatelja Zorana Mamića, te da je kao član NO, imao pravo sudjelovati i na sjednicama Izvršnog odbora (IO), ali tamo nije imao pravo glasa.

Dodao je da su na sjednicama IO dobijali obavijesti o pojedinim transferima igrača i pojašnjenja što će to značiti u financijskom i sportskom smislu, ali nije bilo govora o preciznim financijskim podatcima, niti je IO donosio odluke o transferima igrača.

Na zahtjev obrane svjedok  Ćurković je potvrdio iskaz iz istrage, u kojem je naveo kako je bilo situacija da je na sjednicama IO, kojima su nazočili članovi NO, Zdravko Mamić ponekad znao reći da će se neki igrač prodati za točno određeni iznos, a da su to, koliko može procijeniti, bili jako dobri poslove za Dinamo.

Na upite Uskoka Ćurković je kazao kako se na sjednicama klupskih tijela nije govorilo o tome da pojedini igrači traži ugovaranje podjele transfernog obeštećenja, niti je čuo za situacije da bi "Dinamo" s igračima dijelio transferno obeštećenje, pa tako ni u slučajevima transfera Alena Halilovića, Tina Jedvaja i Matea Kovačića.

Također ističe kako na sjednicama klupskih tijela nije bilo govora o tome da se u realizaciju transfera trebaju uključiti neki posrednici, nije se spominjalo da Dinamo ima račun u Klagenfurtu niti da bi dugovanja "Dinama" prema nekim igračima bila prepuštena stranim tvrtkama.

Na upite obrane Zdravka Mamića potvrdio je da je sudjelovao u osnivanju agencije "Mamić sport", jer je napravio ugovor o osnivanju tvrtke, ali je s Mamićem surađivao i prije toga jer je, kao odvjetnik izrađivao ugovore o zastupanju nekih igrača i Mamićevom ulaganju u te igrače.

O detaljima nije mogao govoriti pozivajući se na odvjetničku tajnu, pa tako nije odgovorio ni na pitanje Uskoka je li u ugovorima bilo definirano kome pripada pravo na transferno obeštećenje.

Škegro: Ministarstvo financija i Porezna uprava nadzirale poslovanje kluba

Bivši član Nadzornog i Izvršnog odbora NK Dinama Mate Škegro  rekao je kako Izvršni odbor nije donosio nikakve konkretne odluke o transferima igrača, već su se podnosila izvješća o tome koji su igrači prodan ili ako je sklopljen ugovor s nekim novim igračem.

Po njegovim riječima izvješća o transferima ponekad je podnosio prvookrivljeni Zdravko Mamić, ali bez konkretnih detalja.

Nije mu poznato da bi u transferima igrača sudjelovale neke strane tvrtke, a također tvrdi kako nije nikada dobio na uvid financijsko izvješće o stanju u klubu u pisanom obliku, već im je to na sjednicama Izvršnog odbora u pravilu usmeno pojašnjavao tadašnji predsjednik "Dinama" Mirko Barišić.

Škegro navodi kako su nadležne državne institucije, Ministarstvo financija i Porezna uprava, nadzirale poslovanje kluba, a da u njihovim izvješćima, osim utvrđivanja manjih proceduralnih grešaka, nije bilo primjedbi koje bi upućivale na nešto nezakonito.

Svjedok Branko Kos, zaposlenik tvrtke okrivljenog Igora Krote, rekao je da se u tvrtki bavio registracijom brodova u inozemnim registrima, dok se drugom granom poslovanja, otvaranjem off-shore kompanija preko kojih se, po optužnici Uskoka, izvlačio novac iz "Dinama", bavio samo u nekim iznimnim situacijama, ako nije bilo nekoga od drugih kolega.

Na upite Uskoka kazao je kako su fakture off-shore tvrtki za obavljene usluge u pravilu izrađivali okrivljenici Igor Krota i Sandro Stipančić, dok se ostali zaposlenici time nisu bavili.

Svjedoku nije poznato tko je otvarao račune off-shore tvrtki, niti mu je to kao djelatniku bilo pojašnjavano, ali zna da su neki računi osnovani u Sloveniji i Engleskoj.

Kos je naveo da su u nekim slučajevima osobe koje su osnivali off-shore tvrtke, bile upisivane kao vlasnici, a u nekima nisu.

Na upite obrane odgovorio je kako je negdje čuo da se govori o stvarnim i fiktivnim vlasnicima off-shore kompanija i tzv. "nominiranim direktorima", ali da nije imao konkretnih saznanja tko je stvarni, a tko fiktivni vlasnik neke off-shore tvrtke.

Nastavak suđenja u utorak

Suđenje se nastavlja u utorak.

U tzv. aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura.

Potkraj listopada prošle godine okrivljenik Vuksan priznao je krivnju i nagodio se s Uskokom, pa je  temeljem sporazuma stranaka, osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina.

Krivnju je potkraj studenog, priznao i okrivljeni poduzetnik Igor Krota koji je nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro.

   0
   0