Suzy Josipović Redžepagić: novo izdanje hit kuharice "Mama zna"

Jedna od najpoznatijih medijskih gastro stručnjakinja, koja ima redovnu gastro emisiju na HRT-u, promovirala je obnovljeno izdanje kuharice s čak 600 slanih recepata.

23.11.2023. - 11:13
23.11.2023. - 11:13
 0
Suzy Josipović  Redžepagić: novo izdanje hit kuharice "Mama zna"
Foto: Suzy Josipović Redžepagić

Čim je objavljena, već je putem interneta prodana trećina naklade, a prije nekoliko dana stigla je u knjižare u kojima se može naći tek pokoji primjerak. To je razlog zbog kojeg ‘’Kuharica mama zna’’ autorice Suzy Josipović Redžepagić sa 600 recepata ide u dotisak.

Ta kuharica, koju je Suzy Josipović Redžepagić predstavila na netom završenom Interliberu, zapravo je prošireno i dopunjeno izdanje te kuharice iz 2011. Autorica kaže:

„U mojoj prvoj kuharici, koju sam izdala 2011., bilo je 500 slanih recepata. U ovih 12 godina sam se ‘apdejtala’ jer čovjek uči dok je živ. Mislila sam da ću za ovu novu knjigu dodati 50 novih recepata, a maknuti 50 koji su do tada bili u kuharici. Međutim, kad sam počela uređivati te recepte, svaki sam čitala ponovno, dodavala neke stvari, dorađivala ih kako sam saznavala nove stvari. Tako sam za ovu novu, dopunjenu kuharicu dodala oko 200 novih recepata, neke sam izmijenjala, tako da ih zapravo ima nešto manje od 700, iako smo napisali da ih je 600.“

Vidjela sam da ovu moju kuharicu već zovu hrvatskom kuharskom enciklopedijom, drago mi je zbog toga. To su sve recepti koje ja kuham, velik dio dolazi od moje mame i bake, naravno. To su zagrebački recepti, ali naravno da je tu obavezan utjecaj Austro-Ugarske, ali i Primorja i Mediterana, sve je to mješavina. Kad sam pisala tu prvu kuharicu, ideja mi je bila imati recepte za moje tri kćeri, kad se odsele i odu živjeti bez mene, da imaju nešto po čemu će kuhati, recepte, ali i pojašnjenja.

Tako je počelo moje zapisivanje, ali mi je onda najstarija kći Sarah rekla da bih ja to sve trebala izdati u kuharici, da i drugi ljudi znaju sve to što ja njih pokušavam naučiti. I tako je zapravo sve krenulo, a proces je trajao zato što bi moje cure, kad bi iščitavale recepte, pitale da objasnim neke stvari, primjerice zašto luk treba posoliti kad se krene dinstati. Kuharica je pisana jako jednostavno, osnovna je stvar da su namirnice dostupne i lokalne, kuham sezonski, to je jedna prava zagrebačka kuharica. Ali danas je, naravno, teško izbjeći sve te silne utjecaje mnogih kuhinja, pa tako ima kao što sam rekla i austrougarskih recepata, mediteranskih, kao i recepata mnogih drugih susjednih država.“

   0
   0