Mirisi i okusi mesnih jela šire se Zadrom

Četvrto izdanje zadarskog Meat me festivala, događanja koje promovira meso i to prije svega mesne specijalitete Zadra i okolice, počelo je danas i traje do subote

10.10.2023. - 16:00
10.10.2023. - 16:09
 0
Mirisi i okusi mesnih jela šire se Zadrom
Od danas pa do subote na Staroj pijaci uživa se u mesnim specijalitetima jer je na programu četvrti Meat me festival (B. B.)
Mirisi i okusi mesnih jela šire se Zadrom
Mirisi i okusi mesnih jela šire se Zadrom
Mirisi i okusi mesnih jela šire se Zadrom

Punom zdjelom janjećeg ragua s bobom i graškom te desecima porcija sporo kuhanih janjećih slabina s prokulicama i mousseom od paškog sira, maslina i umakom od meda, maraštine i timijana počeo je Meat Me 4.0, četvrto izdanje zadarskog Festivala mesa.

Meat Me i ove godine organizira Turistička zajednica grada Zadra s nizom partnera, prvenstveno Tržnicom Zadar, te uz podršku grada Zadra, TZ Zadarske županije i Hrvatske turističke zajednice. Svih pet dana Festivala mesa koji se odvija ispod velikog šatora na Staroj pijaci tržnice na Poluotoku imaju svoju kulinarsku temu, a dalmatinska je janjetina, slavna mesna delicija ovog dijela Hrvatske, zvijezda prvog dana. Navedena jela je pripremio zadarski profesor kuharstva Josip Vrsaljko uz pomoć učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, koji su ove godine glavni asistenti na Festivalu. 

Red znatiželjnih i željnih dobre spize od janjetine koja se servirala na dugom pultu bio je skoro neprekinut od početka Festivala pa sve do 14 sati, do kraja prvog festivalskog jutra. Meat Me 4.0 osim glavnog tematskog dijela ima još nekoliko svojih slasnih dijelova, točnije cornera, kantuna. Gradelada je grill kantun s vratinom, odležanim ribeye odrescima, janjećim ossobuccom i piletnom u marinadi, Chef's Corner nudi tingul od pivca, juneći šug, šljive u panceti i jelen millefolie, dok je fast food kantun zapravo food truck svima poznatih majstora za maštovitu brzu hranu Picnic Mingle & Fun.

Vinski kutak s gotovo svim vinima Zadarske županije smješten je u obližnjem Wine Gardenu, a veliki šank s drugim vrstama pića, ponajviše maštovitim koktelima, smješten je na samom festivalskom trgu.

Domaće i strane posjetitelje Festivala pozdravio je direktor TZ Zadar Mario Paleka, a o ponudi vina je govorio poznati sommelier i direktor Zadar Wine Festivala Ivan Stiblik. O specifičnostima i okusnim karakteristikama tri vrste janjećeg mesa koje se uzgajaju u Zadarskoj županiji publici je govorila je dr.sc.Marina Krvavica s Veleučilišta Knin. 

Dalmatinska, paška i lička janjetina, svaka izvrsna na svoj način i sve zaštićene europskim markicama, pasu na pašnjacima zadarskog kraja, a dr.sc Krvavica objasnila je kako se po biljnim markerima, ne samo po okusu i mirisu, može prepoznati iz kojeg kraja stiže pojedino meso. Uz brojne zadarske novinarske ekipe prvo festivalsko jutro snimao je sa svojim timom Fabrizio Nonis – Beker, talijanska gastro TV zvijezda s milijunskom gledateljstvom i stotinama tisuća pratitelja na društvenim mrežama. Ovaj ambasador talijanske kuhinje i stručnjak za meso u četiri dana boravka u Zadru snimio je nekoliko priloga o gradu i njegovoj turističkoj i osobito gastronomskoj ponudi.

Meat Me 4.0 se u srijedu nastavlja sa specijalitetima od peradi – tingulom od pulastra s njokima te pijatom s pačjim prsima i pirjanim crvenim kupusom. Prvog festivalskog dana DJ je bio Davor Valčić, a u srijedu će glazbu puštati DJ Marko Milin, dok će program će voditi Ivica Štorić. (T. Z.)

   0
   0