Novigrad: Recepti s okusom mora; Konzumacija riba i drugih morskih organizama

TZG Novigrada – Cittanova privela je kraju sve aktivnosti s ciljem ostvarenja zadaće za koju su im odobrena sredstva iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

29.11.2023. - 12:35
 0
Novigrad: Recepti s okusom mora; Konzumacija riba i drugih morskih organizama

Europska sredstva omogućila su uspješnu realizaciju projekta CHE FINO kojeg provodi Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova zajedno s partnerom, Gradskom knjižnicom Novigrad. Riječ je o većem broju aktivnosti koje obuhvaćaju edukaciju građana i promociju ribe kao zdrave i fine namirnice koja će potaknuti prehrambene navike građana i posjetitelja Novigrada te doprinijeti očuvanju ribarske tradicije.

Turistička zajednica Grada Novigrada – Cittanova privela je kraju sve aktivnosti s ciljem ostvarenja zadaće za koju su im odobrena sredstva iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. CHE FINO (Choose Health and Eat Fish in Novigrad / Odaberite zdravlje i jedite ribu u Novigradu) potiče na češću konzumaciju ribe i drugih morskih organizama, a to se postiglo izdavanjem prve novigradske knjige recepata, izradom 10 edukativnih video recepata te edukacijama za djecu i odrasle.

U sklopu projekta koji se počeo provoditi početkom godine, održano je dvadesetak radionica za djecu novigradskih vrtića i škola. Ovisno o uzrastu, djeci je bio prilagođen informativni, kreativni i zabavni program. Od nutricionistice su saznali o važnosti ribe u prehrani, a morski biolog naučio ih je više o morskim vrstama. Njihovi radovi na temu mora bili su izloženi za vrijeme Park Food Festa u svibnju 2023. Osim djece, educirali su se i odrasli. Na tri kuharske radionice sudjelovalo je 40-ak novigradskih ugostitelja i građana s ciljem da se stečenim znanjem o tehnikama pripreme namirnica iz mora potakne češća konzumaciji jela koja su stoljećima bila baza prehrane Novigrađana.

Ovim projektom, realizirana je i dugo očekivana novigradska kuharica odnosno knjiga recepata "Novigradski recepti s okusom mora" koja uključuje tradicionalne, ali i moderne recepte na bazi namirnica iz mora. Ugostitelji i domaćice Novigrada, koji su poklonili svoje recepte za kuharicu, prenijeli su želju zajednice za očuvanjem tradicije nekadašnjih načina pripreme ribe i drugih morskih organizama. Dostupna je u tiskanom i web izdanju te na četiri jezika, a preuzeti se može putem ovog linka / klikom na naziv knjige. 

U prvu novigradsku knjigu recepata uključeni su i recepti pet vrhunskih lokalnih chefova koji su dobili i svoje video izdanje prilagođeno i na stranim jezicima. Deset video recepata pruža korisne savjete za pripremu ukusnih i zdravih jela te približava okuse mora domaćem stanovništvu i posjetiteljima. Snimljeni su na atraktivnim novigradskim lokacijama sa chefovima: Marina Gaši, Mattea Beletić, Ivan Ergović, Marko Botić i David Skoko. Gledateljima pružaju vizualno i gastronomsko iskustvo koje je poduprto zanimljivim činjenicama iz biologije mora i nutricionizma. Svi video recepti dostupni su putem YouTube kanala turističke zajednice: Novigrad Cittanova Istria

Svi ovi jedinstveni proizvodi objedinjeni su u poklon kutiji s dvojezičnom kuharicom, USB stickom s video receptima na više jezika te malom bočicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Novigrada. Može se reći da je kroz tanjur sačuvana tradicija koja se približila građanima, ali i gostima grada.
Europska sredstva, pridobivena putem natječaja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu, FLAG „Pinna nobilis“, u visini od gotovo 60.000 eura omogućila su uspješnu realizaciju aktivnosti koje će potaknuti veću konzumaciju ribljih jela te dati dodatnu vrijednost turističkom imidžu grada.

Prije CHE FINO projekta, novigradska turistička zajednica je u suradnji s Gradom provela projekt FishInNo – Fishing tradition in Novigrad koji je pružio novi impuls lokalnoj ribarskoj tradiciji, privlačeći pažnju stanovništva, mladih i posjetitelja na interaktivan način. U suradnji s Gradom Novigradom, provedeno je istraživanje koje je rezultiralo brošurom ispunjenom zanimljivim činjenicama i životnim pričama ribara. Digitalni info totemi postavljeni diljem grada pružaju prolaznicima uvid u bogatu povijest ribarstva, dok su dokumentarne reportaže na društvenim mrežama dodatno promovirale projekt. (Turizmoteka/TZG Novigrad)

   0
   0