Mia Zara i Dejan Marcikić: prvi put zajedno na velikom ekranu

Početkom iduće godine izlazi film “Roniti” režisera Ivana Malekina. Film je u potpunosti sniman u Zadru a u njemu će svoju prvu filmsku suradnju imati i ljubavni par zadarskih glumaca: Mia Zara i Dejan Marcikić

05.12.2023. - 21:47
05.12.2023. - 21:54
 0
Mia Zara i Dejan Marcikić: prvi put zajedno na velikom ekranu
Mia Zara i Dejan svoju su svoju strast i više nego upečatljivo prenjeli iz života na film “Roniti” čija je premijera u siječnju iduće godine (foto Petra Novakova/Sarah Jayne Portelli)
Mia Zara i Dejan Marcikić: prvi put zajedno na velikom ekranu
Mia Zara i Dejan Marcikić: prvi put zajedno na velikom ekranu
Mia Zara i Dejan Marcikić: prvi put zajedno na velikom ekranu

Kako to izgleda kada se na velikom ekranu udruže glumci koji su i privatno par, moći će se za nešto više od mjesec dana uvjeriti sva zainteresirana publika, raspoložena za novi film australske producentske kuće Nexus Production Group i režisera Ivana Malekina “Roniti”. “Kemiju” koju intenzivno kao ljubavni, odnosno životni par, žive već nekoliko godina, zasigurno će nam i više nego dobro prenjeti Mia Zara i Dejan Marcikić, glavni glumci ovog filma, nastavljajući stopama niza drugih životno - glumačkih parova koji su upravo takvim kombinacijama pokazali kako ona “iskra” koja ih veže u privatnim životima itekako dobro sija i na velikom platnu.

Mia Zara je inače, za one koji ju ne poznaju, a takvih je u Zadru zasigurno mali broj s obzirom na njeno profesionalno djelovanje, diplomirana glumica Australian Academy od Dramatic Arts, koja je glumila diljem svijeta, od Sydneya, preko Amerike i Londona do Zadra. 

Film “Roniti” u prvi plan stavlja odnos majke i kćeri

Dejana šira publika zna prije svega kao glumca u popularnoj TV seriji “Zabranjena ljubav”, što je samo dio njegovog profesionalnog djelovanja s obzirom da je i glazbenik, član zadarske grupe Sexymotherfuckers, kao što je bio i član raznoraznih bendova zadarske glazbene scene 90-ih godina. Dejan se pojavljuje i u promotivnom filmu o Zadru režisera Igora Goića “Meet. Feel. Explore. Zadar”.

Mia Zara igra Petru, majku tinejđerke Leone, koja je u procesu rastave braka te koja obnavlja odnos sa svojom kćeri jedinicom, tatinom mezimicom. Njih dvije provode ljetne praznike u Zadru, odakle je Petrin uskoro bivši muž, dok Dejan igra belgijskog turista Krisa kojeg Petra sretne u lokalnom baru, “zaglavivši” jednom prilikom na otoku Ugljanu. Kratak je to sadržaj filma čija je premijera, spomenuto, početkom siječnja iduće godine i o kojem ekskluzivno za Zadarski portal razgovaramo s Miom Zarom.

*Kako je došlo do tvog i Dejanovog angažmana u filmu? 

- Vozeći se iz Barcelone natrag, gdje smo bili na putovanju, prema Zadru, auta punog naše djece, još pod dojmom doživljaja čak pet zemalja koje smo tom prilikom posjetili, primila sam telefonski poziv s pitanjem jesam li zainteresirana biti dio snimanja filma “Roniti”. Očekujući termin za audiciju, objašnjeno mi je da sam ja već “prošla” audiciju jer sam bila na audiciji za film "Goose and Gander", koji se snimao 2019-te godine i na kojoj sam ostala u izvrsnom sjećanju režiseru Ivanu Malekinu i to do te mjere da me nije trebao opet vidjeti kao potencijalnu Petru. Sjećam se da sam ga iskreno upitala: zar to nije samo mit da se vi režiseri sjećate tako dobro glumaca koje ste upoznali i “pospremate” ih negdje u svoje umne “ladice". Odgovorio je potvrdno i dodao kako svaka audicija, bila ona uspješna ili ne za glumca, otvara mogućnost daljnjeg rada unutar produkcijskih kuća te da je moj slučaj čisti primjer te tvrdnje.

*A Dejan, kako se on uključio? Vjerojatno je dobio dobru preporuku od glavne glumice? 

- I je (smijeh). Kada su krenule glumačke probe Ivan i njegov tim još nisu znali tko bi im igrao Krisa. Ja sam im naravno toplo preporučila Dejana, a on ih je odmah “oborio” s nogu. Zapravo naša ih je jaka energija, kako u stvarnosti, tako i na ekranu, osvojila i bilo je sve spremno za naš zajednički filmski debut.

*Suradnja na ovom filmu nije i vaš prvi profesionalni “susret”?

- Ne nije. Dejan i ja smo devedesetih godina dijelili stage, onaj glazbeni, kada smo oboje bili članovi raznih bendova i nastupali tijekom gimnazijskih dana, a od tada se i poznajemo. Tada samo prijatelji, no naše je prijateljstvo raslo kroz sve faze naših života i u konačnici se razvilo u ljubav. Danas ne samo da smo zajedno već i dalje njegujemo onu istu strast prema gotovo svim aspektima života, a posebice prema glazbi jer zajedno sviramo i to od početka naše veze kroz duet "Grungelina" s kojim često nastupamo po Zadru. 

Mia Zara i Dejan su se upoznali još za vrijeme srednjoškolskih dana, a “iskra” koja je tada počela tinjati prerasla je mnogo godina kasnije u ljubav

*Vaša je ljubavna priča zanimljiva i zbog činjenice da je nadišla ne samo srednjoškolsko zaljubljivanje već je uspjela nadići i popriličnu razdaljinu s obzirom da si ti neko vrijeme živjela i u Australiji?

- Da. Još uvijek se sjećam svoje reakcije kada smo se sreli nakon dugo godina u jednom od mojih posjeta Zadru iz Australije. Ispred njega je bio red djevojaka koje su čekale da im potpiše autograme kao Igor iz TV serije “Zabranjena ljubav”, u kojoj je tada glumio. Kako sam tada živjela vani, prasnula sam naravno od smijeha jer mi nije rekao da se time bavi. Otkrile su ga obožavateljice (smijeh). Rekla sam mu da sam otišla na drugi kraj svijeta kako bih bila glumica, gradila svoje znanje i karijeru a njega su kao iz šale izabrali za tu seriju i to odmah kao glavnog lika.

*Dejanova pojava je itekako upečatljiva. Vjerujem da će Kris biti zanimljiv djevojkama kao i njegov Igor iz “Zabranjene ljubavi”?

- Sigurno. Kris je šarmantan i vedar, a zna i uživati na ljetovanju u Lijepoj našoj i rado se upušta u nova poznanstva.

*I tema filma je itekako intrigantna s obzirom na komplicirane međuljudske odnose, kojima svjedočimo svaki dan, usudio bih se reći – sve više i više.

- Složila bih se. Tema filma su obiteljski odnosi, u prvom planu između majke i kćeri. Film obrađuje odluke koje kao svaki roditelj donosimo svakodnevno i kroz koje trebaš odlučiti hoćeš li staviti sebe kao roditelja na prvo mjesto, kako bi bio bolji u odgoju svoje djece nego do sada, posebice, kada je “Roniti” u pitanju, kada si u nesretnom braku. Jesu li stariji uvijek u pravu? U kojoj mjeri su današnja djeca podložena raznoraznim (dez)informacijama, koliko su u današnjem svijetu na snazi još uvijek ona ista načela koja su bila za vrijeme našeg odrastanja kada se nije znalo ni za internet, ni za mobitele? Sve su to pitanja koja film obrađuje i kroz koji pokušavamo odgovoriti mijenjaju li se ukorak s tehnologijom i roditelji te koje smo vrijednosti sačuvali a koje su izmakle kontroli i ima li uopće pravog ili krivog načina voljeti svoje dijete?

*Vjerujem da će to biti zanimljivo za vidjeti, posebice i zbog činjenice da je film sniman u potpunosti u Zadru?

- Način na koji je ovaj film rađen je jedinstven. Nismo imali scenarij već smo razrađivali uloge na svakom sastanku, preispitali sva pitanja, odnose, povijest likova, do najmanjih sitnica. Kada smo izašli na set, ispred kamera su se događale reakcije. Rekla bih da je to izvrstan način da istina priče izađe na vidjelo na neke druge načine osim planiranim uvježbanim tekstom. (K. B.) 

   0
   0