Meloni: Italija suzdržana u UN-u kako bi se izbjegla eskalacija

Talijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je da je odluka Italije da bude suzdržana pri glasovanju u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda o rezoluciji koja poziva na primirje u Gazi imala za cilj zaustaviti eskalaciju rata između Hamasa i Izraela.

28.10.2023. - 17:45
29.10.2023. - 11:03
 0
Meloni: Italija suzdržana u UN-u kako bi se izbjegla eskalacija
Foto: Unsplash

"Bila je to najuravnoteženija od svih mogućih pozicija", rekla je Meloni novinarima u gradu Acqualagna u Markama.

"Nije slučajno što je to bio stav većine zemalja EU-a, Europe i G7."

"Pokušavamo održati ravnotežu, a glas za i glas protiv bili bi glasovi koji bi Italiju udaljili od njezine pozicije.

"Bilo je ispravno zauzeti najuravnoteženiji stav u odnosu na cilj sprječavanja eskalacije sukoba; najodgovornija stvar koju sada možemo učiniti".

Opća skupština UN-a usvojila je u petak većinom glasova rezoluciju kojom se traži "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi.

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trotjednom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. listopada u kojem je život izgubilo 1400 osoba.

 Izrael je odgovorio rasprostranjenim bombadiranjem Gaze u kojemu je poginulo više od 7700 ljudi.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv, među njima je bila i Hrvatska  koja je to učinila, kako je objasnio MVEP, jer rezolucija nije spomenula da je Hamas izvršio "teroristički napad" na Izrael te da je odgovoran za "pokolj civila" u Izraelu.

Predsjednik Zoran Milanović, prema priopćenju Ureda predsjednika u subotu, nije bio konzultiran niti obaviješten o tome kako će Hrvatska glasati, što je, kako se navodi, suprotno ustavnoj obvezi sukreiranja vanjske politike.

Glasanjem protiv te rezolucije Hrvatska je obilježena kao "protivnik mira", ocjenjuje Ured predsjednika, te je nepotrebno kompromitirana nacionalna sigurnost i Hrvatska izložena potencijalnim ugrozama. (Hina)

   0
   0