Zadar: Znanstveni kolokvij u čast akademkinje Dubravke Oraić Tolić

Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku i Maticom hrvatskom organizirao je jučer znanstveni kolokvij " 80. rođendan akademkinje Dubravke Oraić Tolić"

22.11.2023. - 10:23
22.11.2023. - 10:23
 0
Zadar: Znanstveni kolokvij u čast akademkinje Dubravke Oraić Tolić
Foto: Dubravka Oraić Tolić je svojim radom zadužila ne samo hrvatsku već i europsku znanost (L. P.)

Rad književne teoretičarke, sveučilišne profesorice, pjesnikinje, esejistice i prevoditeljice Dubravke Oraić Tolić važan je za hrvatsku i europsku znanost, što su do sada prepoznali i dalje prepoznaju svi ljudi svjesni njenog obola ne samo akademskoj zajednici već i društvu općenito. A kako je profesorica proslavila svoj 80-ti rođendan, na Sveučilištu u Zadru održan je znanstveni kolokvij u njenu čast koji je okupio niz eminentnih hrvatskih znanstvenika.

- Oraić Tolić je zadužila hrvatsku znanost i književnost, a već sedamdesetih godina, kao pjesnikinja dobila je nagradu za prvu pjesničku zbirku. Surađivala je s velikanima hrvatske znanosti poput Aleksandra Flakera, posebice pri izradi Pojmovnika ruske avangarde, a njezin doktorat o citatnosti bio je značajan događaj za hrvatsku i europsku znanost, istakla je izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević. 

- Imamo osobu koja je u sebi spojila prostore Matoša, Zagreba, Panonije, Mediterana, koja je svojim akademskim pismom pokazala kako hrvatska umjetnost i kultura pripadaju zapadnoeuropskom kontekstu, naglasila je prof. dr. sc. Helena Sablić-Tomić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. 

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, pak, istaknuo je kako Oraić Tolić nije samo znanstvenica, nego i istaknuta „matičarka“, prva potpredsjednica Matice hrvatske u dugih 181 godini njezinog postojanja.

- Ona je omiljena osoba, teoretičarka književnosti, profesorica, umjetnica čija su postignuća na svim ovim poljima neupitna. Nikada joj nije bilo teško napraviti bilo što za promoviranje hrvatskog identiteta, pa tako i dati veliki doprinos u donošenju prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, kojeg je Matica inicirala, rekao je Gavran, poželjevši da još puno godina, što je bila i želja i svih ostalih okupljenih na događanju. (K. B. / L. P.)

   0
   0