Izraelska vojska kaže da je zarobila stotine boraca u bolnici u Gazi

Izraelske snage zarobile su stotine boraca Hamasa i Islamskog džihada, uključujući niz sigurnosnih dužnosnika i vojnih zapovjednika, tijekom racije u glavnoj bolnici u Gazi, rekao je glavni glasnogovornik vojske.

22.03.2024. - 10:47
 0
Izraelska vojska kaže da je zarobila stotine boraca u bolnici u Gazi
Foto: Hina

Izraelske trupe ušle su u bolnicu Al Šifa u Gazi u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima i provjeravaju prostrani kompleks za koji vojska kaže da je povezan s mrežom tunela koja se koristi kao baza za palestinske borce.

Izraelska vojska tvrdi da su ubijene stotine boraca Hamasa i savezničkih formacija, dok je zatvoreno više od 500 osumnjičenika, uključujući 358 članova islamističkih militantnih skupina Hamas i Islamski džihad, što je najveći broj od početka rata prije gotovo šest mjeseci.

Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni izraelski vojni glasnogovornik, rekao je da su specijalne snage koristile "taktiku prijevare" kako bi iznenadile borce i ozbiljno oštetile Hamas i Islamski džihad.

Među zatočenicima su tri visoka vojna zapovjednika Islamskog džihada i dva Hamasova dužnosnika odgovorna za operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i drugi Hamasovi obavještajci.

"Oni koji se nisu predali našim snagama borili su se protiv naših snaga i bili su eliminirani", rekao je Hagari na brifingu kasno u četvrtak.

Al Šifa, najveća bolnica u Pojasu Gaze prije rata, sada je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koje djelomično funkcioniraju na sjeveru Gaze, a u njoj su smješteni i raseljeni civili.

Izrael se suočio s teškim kritikama prošlog studenog kada su trupe prvi put izvršile raciju u bolnici. Vojnici su ondje otkrili tunele za koje su rekli da ih je Hamas koristio kao zapovjedne i kontrolne centre.

Hamas i medicinsko osoblje negiraju da se bolnica koristi u vojne svrhe ili za smještaj boraca.

Proteklih dana glasnogovornici Hamasa rekli su da mrtvi navedeni u prethodnim izraelskim izvještajima nisu bili borci već pacijenti i raseljene osobe te su optužili Izrael da je počinio ratni zločin. (Hina)

   0
   0