Izraelci zlostavljaju palestinske zatočenike u Pojasu Gaze - UN

UN-ov dužnosnik za ljudska prava optužio je u petak Izrael da zlostavlja palestinske zatočenike u Pojasu Gaze, rekavši da je upoznao ljude koji su mu rekli da su ih držali tjednima, tukli i vezivali im oči, a neke su pustili na slobodu samo u pelenama.

19.01.2024. - 21:54
 0
Izraelci zlostavljaju palestinske zatočenike u Pojasu Gaze - UN
Foto: Hina

Ajith Sunghay, dužnosnik UN-a za ljudska prava u Pojasu Gaze, rekao je novinarima da se ne zna koliko je točno Izrael zatočio Palestinaca od početka vojne operacije u Pojasu Gaze nakon Hamasova napada 7. listopada na Izrael, ali je rekao da je riječ o tisućama.

"To su ljudi koje su izraelske snage sigurnosti držale zatočenima na nepoznatnim lokacijama 30 do 55 dana", rekao je Sunghay novinarima u Ženevi putem video veze iz Pojasa Gaze.

Rekao je da je upravo upoznao oslobođene zatočenike u opkoljenoj enklavi. "Ima izvješća o muškarcima koji su bili pušteni, ali samo u pelenama, bez odgovarajuće odjeće na ovom hladnom vremenu", rekao je. 

Izraelska vojska i vlada nisu bili dostupni za komentar.

Ured glasnogovornika izraelske vojske prije je rekao da izraelske snage postupaju sa zatočenicima u skladu s međunarodnim pravom te da oni često moraju predati odjeću kako bi se provjerilo nose li oružje ili eksplozive. (Hina)

   0
   0