Stanka Gjurić: hrvatska filmska autorica nagrađena u New Yorku

U okviru "Egipatsko američkog filmskog festivala", koji je zaključen prije nekoliko dana, Stanka Gjurić, svestrana filmska umjetnica iz Čakovca dobila je Specijalnu nagradu za najbolju režiju i najbolji strani kratki narativni film koju komentira za Zadarski portal

20.11.2023. - 13:47
20.11.2023. - 20:23
 0
Stanka Gjurić: hrvatska filmska autorica nagrađena u New Yorku
Foto: Stanka Gjurić je producentica, scenaristica, snimateljica, montažerka i glumica ( C. K.)

Ona je i producentica, i scenaristica, i snimateljica, i montažerka, i glumica – sve u jednom. Dolazi iz Čakovca i zove se Stanka Gjurić i za svoj je igrano animirani film "Link", na prije nekoliko dana zaključenom “Egipatsko američkom filmskom festivalu” u New Yorku, dobila Specijalnu nagradu za najbolju režiju i najbolji strani kratki narativni film. 

U službenoj selekciji festivala sudjelovali su dugometražni i kratkometražni filmovi iz 58 zemalja svijeta, a svečanost zatvaranja održala se u jednom kinu u Brooklynu.

Nagradu talentiranoj filmašici uručio je osnivatelj festivala Safwet Yousef naglasivši kako Egipatsko američki filmski festival ima idealističke ciljeve koji uključuju, uz ostalo, i potporu kreativnosti kao i poticanje talentiranih filmaša i ostalih ljudi uključenih u procese stvaranja filmova na međusobnu suradnju otvaranjem komunikacijskih kanala između njih.

- Nagradu nikako nisam očekivala pa kada su me prozvali nisam ni shvatila da me zovu na pozornicu i da sam dobila nagradu, priznaje kroz smijeh Stanka te dodaje da je bila i više nego iznenađena. 

Kako nije slutila da će upravo ona biti vlasnica vrijednog priznanja nije pripremila govor zahvale pa je morala improvizirati.

- Moja improvizacija se na kraju svidjela okupljenima jer sam bila spontana i, kako mi rekoše, govorila veoma simpatično, ali i dirljivo, prisjeća se nagrađena filmašica. Odgovara i na pitanje zašto je dobila nagradu.

- Vjerojatno sam ju itekako zaslužila. I to su rekli. A budući da je film igrano-animirani i riječ je o susretu sa samim sobom u djetinjstvu, prožet je nostalgijom i osjećajnošću, što se očito svidjelo ljudima koji su mi dodijelili nagradu, zaključuje Stanka Gjurić. (K. B. / C. K.)

   0
   0