Gledatelji prijavili Novu TV zbog sviranja flaute spolovilom, oglasio se VEM

VIJEĆE za elektroničke medije (VEM) zaprimilo je dvije pritužbe protiv Nove TV zbog Supertalenta emitiranog 5. studenoga s nastupom sviranja flaute spolnim organom, a odluku o eventualnoj povredi Zakona o elektroničkim medijima donijet će nakon očitovanja Nove TV.

11.12.2023. - 19:36
11.12.2023. - 19:36
 0
Gledatelji prijavili Novu TV zbog sviranja flaute spolovilom, oglasio se VEM
Foto: Foto: Press

"Sukladno odluci sa sjednice vijeća zatraženo je očitovanje nakladnika Nova TV d.d. na okolnost kategorizacije programa. Očitovanje nakladnika do sada nismo primili", stoji u odgovoru VEM-a Hini.

Spornu točku u programu Nove TV izvela je Beatrice McQueef koja se okrenula naglavačke na dva stolca i spolnim organom zasvirala flautu.

"Otkrila sam da sa svojim tijelom mogu raditi neke stvari koje drugi ljudi ne mogu. Moj nastup može biti opasan ako padnem", najavila je Beatrice McQueef u prilogu kojim se predstavila prije izlaska na pozornicu Supertalenta.

No, u očekivanju odluke VEM-a za istaknuti je i da je taj hrvatski medijski regulator odlučivao u slučaju oslikavanja slikarskog platna (muškim) spolovilom 2018., također u Supertalentu Nove TV.

"Agencija za elektroničke medije zaprimila je osam pritužbi gledatelja. Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku da u slučaju sadržaja emitiranog u sklopu talent showa Supertalent, koji se odnosi na nastup Brenta Raya Frasera, nije bilo povrede Zakona o elektroničkim medijima kao niti Pravilnika o zaštiti maloljetnika", poručili su iz VEM-a.

U tom slučaju, ističu u VEM-u, podnositelji pritužbi smatrali su da se radi o neprimjerenom sadržaju koji bi mogao narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika.

Vijeće je svoju odluku donijelo nakon što su stručne službe Agencije za elektroničke medije analizirale taj sadržaj i utvrdile da je nakladnik "programskom oznakom, zvučnim upozorenjem 'Program koji slijedi nije primjeren za osobe mlađe od 12 godina' i kasnovečernjim terminom emitiranja poduzeo sve raspoložive mjere da maloljetnici u području prijenosa neće gledati sporni sadržaj".

VEM je tada zaključio i da je montažom kadrova i računalnom animacijom u post-produkciji izbjegnuto eksplicitno prikazivanje spolnih organa. Uz to, Nova TV taj sadržaj nije reprizirao ni u jednom drugom terminu.

   0
   0