Dokumentarac "Preblizu" o obiteljskom nasilju u Dokukinu KIC

Nagrađivani rumunjski dokumentarac "Preblizu" redatelja Botonda Püsöka, koji progovara o obiteljskom nasilju, prikazat će se 14. ožujka u zagrebačkom Dokukinu KIC, uz gostovanje glavne protagonistice, kazališne glumice Andree Kali.

10.03.2024. - 14:09
 0
Dokumentarac "Preblizu" o obiteljskom nasilju u Dokukinu KIC
Foto: Hina

Film prati život Andree i njene djece u maloj konzervativnoj sredini u Transilvaniji, u trenutku kada njezin bivši partner, inače utjecajni član te zajednice, izlazi iz zatvora gdje je bio zbog seksualnog zlostavljanja unutar obitelji.

"Ovaj klaustrofobični dokumentarni triler prati obitelj koja se nalazi u zatvoru vlastitog doma i ženu koja kreće u borbu s rumunjskim pravosudnim sustavom i mentalitetom zajednice koji okrivljuje žrtve, sve s ciljem da zaštiti vlastitu djecu i izliječi traume prošlosti", ističe se u najavi.

"Kad sam počeo snimati ovaj film, bio sam zapanjen reakcijama i razmišljanjem koje vlada o zlostavljanju djece i zlostavljanju uopće: svi su svjesni da je riječ o nečem strašnom, ali u isto vrijeme im se čini dalekim i ne pomišljaju da bi se to moglo dogoditi nekome u blizini", kaže redatelj Botond Püsök.

Po njegovim riječima, brzo je shvatio da će jedan od najvećih izazova filma biti ispričati priču o užasavajućem problemu s kojim se mnogi nevoljko povezuju, a želio je prikazati da Andrea može biti bilo čija majka, a njezina kći bilo čija sestra ili prijateljica. 

"Ako se s njima povežemo kroz osnovni osjećaj ljubavi i empatije, možemo im se pridružiti u njihovoj borbi za novi život. Htio sam da priča uhvati mrak prošlosti, ali i da ima puno svjetla i nadahnuća zahvaljujući njihovoj upornosti", dodao je. 

Svjetsku premijeru film je imao na Sarajevo Film Festivalu, nakon čega je osvojio niz priznanja na festivalima diljem Europe, između ostalog Nagradu publike na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Budimpešti te nagradu European Youth na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma FIPADOC u Francuskoj. 

Nakon projekcije u Dokukinu održat će se razgovor koji će moderirati Ana Pecotić, jedna od pokretačica inicijative Spasi me.

Film se prikazuje u Hrvatskoj u sklopu KineDoka, mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja više od 200 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja.

Projekcije su realizirane u suradnji s Veleposlanstvom Rumunjske povodom Mjeseca frankofonije, a iduća  će uslijediti u nedjelju, 17. ožujka.  (Hina)

   0
   0