Časnik Iranske revolucionarne garde ubijen u izraelskom zračnom napadu u Siriji

Viši vojni savjetnik Iranske revolucionarne garde ubijen je u ponedjeljak u izraelskom zračnom napadu kod sirijskog glavnog grada Damaska, rekla su tri izvora iz sigurnosnih službi i iranski državni mediji.

26.12.2023. - 13:00
 0
Časnik Iranske revolucionarne garde ubijen u izraelskom zračnom napadu u Siriji
Foto: HINA

Izvori su za Reuters rekli da je savjetnik Sayyed Razi Mousavi bio odgovoran za koordiniranje vojnog saveza između Sirije i Irana.

Iranska državna televizija je prekinula svoj redoviti informativni program kako bi objavila da je Mousavi ubijen, opisavši ga kao jednog od najstarijih savjetnika Garde u Siriji.

Televizija je rekla da je Mousavi bio "među onima koji su bili s Kasemom Sulejmanijem", čelnikom elitnih snaga garde ubijenim u američkom napadom bespilotnom letjelicom u Iraku 2020.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi je kazao da atentat na Mousavija pokazuje izraelsku slabost.

"Ovaj čin je znak frustracije cionističkog režima i (njegove) slabosti u regiji", citirali su iranski mediji Raisija, koji je dodao da će Tel Aviv zbog toga "sigurno platiti".

Revolucionarna garda je rekla da će Izrael patiti zbog ubojstva brigadnog generala Mousavija.

Izraelska vojska nije odmah komentirala slučaj.

Iran je poslao stotine pripadnika Garde kao "savjetnike" radi obuke i organizacije tisuće šijitskih boraca iz Iraka, Afganistana i Pakistana kako bi pomogli vladi u građanskom ratu. Borci iz libanonskog Hezbolaha su također blisko surađivali s iranskim vojnim zapovjednicima u Siriji.

Milicija Hezbolah, koju Iran podupire, ponovo je razmijenila vatru s Izraelskim obrambenim snagama (IDF) uzduž libanonske granice u ponedjeljak, rekle su obje strane, piše njemačka agencija dpa.

Hezbolah je rekao da je s juga Libanona pucao na izraelske jedinice u Misgavu na sjeveru Izraela te u Beit Hillelu u Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom.

IDF je objavio da su preko noći i u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak izraelski borbeni zrakoplovi pogodili baze i infrastrukturu Hezbolaha na jugu Libanona.

Izraelski tenkovi su kasnije u ponedjeljak otvorili vatru na mete Hezbolaha na jugu Libanona. Sirene koje upozoravaju na moguće raketne napade odjeknule su poslijepodne u Rosh Hanikri na obali Sredozemnog mora.

Nijedna strana nije pružila informacije o žrtvama.(Hina)

   0
   0